A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports bemutatója

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports a gyártó korábbi, 120-300 mm F2.8 EX DG OS APO HSM jelölésű lencserendszerét váltja, s bár optikailag nagyon hasonló a két termék, azért akadnak újítások szép számmal. Az újoncban összesen 23 lencsetag található, amit a mérnökök 18 csoportba rendezve építettek be a tubusba. A lencsetagok közt találunk 2 db FLD és 1 db SLD kialakításút, amelyek a színhibákat hivatottak kiküszöbölni. A tubus speciális kompozit műanyagból készült, ami nagyon merev és nem változtatja méretét a hőingadozások hatására (termikusan stabil). A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports kirajzolja a full frame méretű szenzorokat, látószöge 20,4-8,2 fok között változtatható. Az írisz kilenc lekerekített lamellából áll, amit F2.8 és F22 közötti blendeértékekre lehet szűkíteni (1/3 FÉ lépésekben a fényképezőgép által vezérelve).

Az objektív sem fókuszáláskor, sem zoomoláskor nem változtatja a hosszát; a legkisebb tárgytáv viszont változik: 150 és 250 cm közti értékekkel kell számolnunk. A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports érdekessége, hogy a frontlencse elé helyezhetjük szűrőinket (105 mm-es a szűrőmenet átmérője), nincs hátul, a bajonett előtt kialakítva nyílás a „bedobható” típusú filterek számára. Ennek hátránya, hogy csak viszonylag drágán oldható meg a termék szűrőzése, hiszen a 105 mm-es minőségi filterekért kisebb vagyonokat kérnek a gyártók.

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports használható az 1,4x és 2x telekonverterekkel; első esetben 168-420 mm F4-re, második esetben 240-600 mm F5.6-ra változnak a paraméterek. Természetesen ez az objektív is kompatibilis a Sigma USB dokkolójával, így több paramétert igényünk szerint alakíthatunk (pl. a fókuszsebességet, amit a CUSTOM kapcsoló C1 és C2 pozíciójára menthetünk).

A tubuson több kapcsolóval találkozhatunk: a legfelsővel az AF/MF, azaz autofókusz/kézi élességállítás közt válthatunk. Természetesen a Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports ultrahangos fókuszmotorja lehetővé teszi AF használata esetében is a manuális „közbenjárást” anélkül, hogy át kellene kapcsolni MF állásba a rendszert. Fentről a második kapcsolóval a fókuszkorlátozót aktiválhatjuk. Az AF működhet 0-10 méter, 10 métertől végtelenig, vagy a teljes tartományban. A harmadik kapcsolóval a beépített, kb. 4 FÉ hatékonyságú képstabilizátort lehet bekapcsolni. Az egyes mód a hagyományos, összes mozgásirányú bemozdulást kompenzálja, míg a kettes mód a témakövetéses, svenkelő mozgásokhoz van optimalizálva. A negyedik kapcsolót fentebb már említettem, ehhez az USB dokkolóval beállított paramétereket lehet párosítani.

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports időjárásálló kialakítású, enyhe esőben, porban is nyugodtan folytathatjuk a munkát, ha megfelelően szigetelt fényképezőgéppel párosítva használjuk. A gyártó egyébként Canon EF, Nikon F és Sigma foglalattal kínálja ezt a lencserendszert. A termék 124,4 x 291 mm-es terjedelméhez 3390 grammos tömeg társul, ami ebben a kategóriában a nehezebbek közé sorolja.

A gyártó egy igen jó minőségű (és nehéz) napellenzőt és táskát is ad az objektív mellé. Sajnos, a tokba csak maga az optika fér, vázzal együtt nem tudjuk benne elhelyezni. Az említett napellenzőt bajonettje segítségével kell a tubus elejére felcsavarni, majd külön csavarral rögzíthetjük – biztos nem fogjuk elhagyni fotózás közben.

Az objektív hátsó lencsetagja süllyesztve van, hogy a telekonvertereket rácsavarhassuk a bajonettre. A hátsó lencsetag egyébként fix állású, sem élességállításkor, sem zoomoláskor nem végez mozgást.

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports nem nevezhető kisméretű objektívnek. Mivel azonban kizárólag az állványcsonkjánál fogva fogjuk felcsavarni a rendszert a háromlábra/monopodra, teljesen mindegy, mekkora vázzal használjuk. Az objektív használata során erősen ajánlott legalább az egylábú állvány használata, mert egy testesebb vázzal és a napellenzővel könnyen elérhetjük az 5 kg-os önsúlyt is, amit azért nem olyan kellemes egész nap kézben tartani.

Ha azonban mégis úgy hozza a téma, hogy a rendszert szabadkézből kell használni, akkor legalább annak örülhet a fotós, hogy az állványcsonkot alulról alátámasztó kéz ujjaival viszonylag kényelmesen elérheti a zoom- és a fókuszgyűrűket.

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports az általa lefedett tartománynak köszönhetően ideális tájfotózáshoz, a vadvilág fotózáshoz, illetve a beltéri sportesemények megörökítéséhez. Mivel a próba időszaka alatt nem tudtam elmenni egyetlen sporteseményre sem, ezért csak a vadvilágot és a természetet kaptam lencsevégre a Sigmával. A képmintákat ide kattintva tudjátok megtekinteni (a 2x telekonvertert is használtam, a felvételek teljes méretben letölthetők és az EXIF adatokból minden expozíciós érték kiolvasható).

Az objektívet egy Canon EOS 5Ds R fényképezőgéppel próbáltam. A stúdióban ezúttal csak a parfokalitást, a színezést, a peremsötétedést és a képstabilizátor hatékonyságát vizsgáltam. Íme, az eredmények:

A stabilizátort az egyes pozícióba kapcsoltam, majd körülbelül három méterre álltam meg a tesztábrától. Kézből 300 mm-en az 1/10 mp-es záridőt is meg tudtam fogni bemozdulások nélkül!

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports nem parfokális, azaz minden gyújtótávolság-váltáskor korrigálni kell majd az élességet. A középpont is elmozdul valamelyest, ami szinte minden zoomobjektívnél megfigyelhető.

Érdekes, hogy a való világban használva csak nagyon ritkán tapasztaltam lilás él-elszíneződést, viszont a stúdióban, a szokásos alufóliás próbán a teljes tartományban látható volt némi színezés. Ezek azonban F5.6 körül szinte teljesen megszűntek.

A peremsötétedést is 120, 180, illetve 300 milliméteres állásban vettem nagyító alá. Azt tapasztaltam, hogy teljesen nyitott blendénél mindenhol vignettált az optika, de általában F4-F5.6-ra rekeszelve ez a jelenség erőteljesen halványult. Egyedül 300 mm-en kellett F8-ra zárni az íriszt, hogy (szinte) egyenletesen fehér legyen a tesztkép.

Noha a HSM fókuszmotor kellően gyors, azért elmarad például az 500 mm-es Sigma sebességétől, pedig ott is akad azért mozgatni való üveg. Ez nem jelenti azt, hogy lassú lenne a fókuszálás, de a témakövetés nem volt annyira hatékony, mint a fix gyújtótávolságú szuper teleobjektív esetében. A Canon EOS 5Ds R-rel párosítva azt vettem észre, hogy 300 mm-es állásban nem minden esetben volt pontos a fókusz, noha a többi gyútávon szinte minden esetben oda állt élesre a rendszer, ahová szerettem volna. A 2x TC-vel nem lassult, de nem is vált pontatlanabbá az AF, ami egy nagyon jó pont!

A kép élességére vonatkozóan: 120 és kb. 250 mm között borotvaéles a kép közepe F2.8-on is (a szélek F4-F5.6-tól lesznek igazán szépek), de 300 milliméternél körülbelül egy FÉ-t kell rekeszelni ahhoz, hogy ugyanazt a pengeéles képet kapjuk, mint a rövidebb gyútávokon. F5.6-on viszont már sehol, semmibe sem lehet belekötni. A 2x telekonverter használata során láthatóan megnő a színezés, és a kép élessége is csökken valamelyest, de ezt majd a képmintákon úgyis látni fogjátok. Bevallom, az 1,4x TC-t nem próbáltam, mert vagy pont túl hosszú, vagy még pont túl rövid lett volna a fotózott témákhoz.

Értékelés

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports gyújtótávolsági tartományát tekintve egy nagyon sokoldalúan használható objektív, amit azonban elsősorban a sportfotósok (beltér, fedett pálya) fognak szeretni. Fotóriporterek számára kissé nehéz lenne, oda nagy általánosságban amúgy is inkább a 70-200 mm-es tartomány illik. Tájakat, vadvilágot fotózni, illetve portrézni is remekül megfelel a Sigma. Azonban oda kell figyelni arra, hogy 300 mm-es állásban kissé lágy a képe F2.8-on, és ha erős napsütésben óhajtjuk használni, feltétlenül tegyük fel a napellenzőt, hogy megmaradjon a kontraszt, és elkerüljük a nemkívánatos „fátyolos” hatást. Aki elsősorban vadállatok fényképezésére használná és a telekonvertereket csavarná fel rá, annak azt ajánlom, inkább a hosszabb optikák mellett döntsön: a 2x TC-vel már nem volt annyira penge a szett képe, mint azt szerettem volna (színezés, lágyság és gyengébb kontraszt miatt). Felépítését, kivitelezésének minőségét illetően csakis a legjobbakat lehet mondani a Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports-ról. Viszont mindenképp szerezzünk be mellé egy nagyon stabil monopodot, vagy háromlábat, mert nem egy élmény egész nap kézben cipelni! Előnyeit és hátrányait szem előtt tartva mindenképp „Ajánlom” kategóriás lett ez az optika. A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports 3 év garanciával bruttó 980 000 Ft környékén vásárolható meg.

Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports

A Sigma 120-300 mm F2.8 DG OS HSM Sports objektívet és a két telekonvertert a Hama Kft.-től kaptam bemutatóra. A termék műszaki adatlapja itt tekinthető meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...