De mi az a kulcsszám?

A kulcsszámmal általában egy vakunak a legnagyobb relatív fényerejét jelöljük, azaz távolság alapú egyenlettel írjuk le a maximális teljesítményét. Íme, a formula:

Kulcsszám (GN – Guide Number) = F-érték * távolság (méterben)

A gyártók jellemzően következőképp adják meg a rendszervaku teljesítményét: kulcsszám (általában méterben, de előfordul lábban is), érzékenység, gyújtótávolság. Vegyünk példának egy vakut, aminek 48 a kulcsszáma ISO 100-on 200 mm-re értve. Némi magyarázat ezekhez az adatokhoz: a rendszervakuk többsége zoomolható villanófejjel rendelkezik, ami egy adott gyújtótávolsági tartományt képes lefedni. Ez a mi példánk esetében legyen mondjuk a 20-200 mm közé eső értéktartomány. Tehát a legnagyobb gyújtótávolságon, azaz 200 mm-en éri el a villanó a 48-as kulcsszámot, azaz itt a legerősebb a fénye. Miért? Mert a kizoomolt fej adja a legfókuszáltabb, legpontszerűbb fényt. Az érzékenységi adat pedig egy további támpontot ad a megfelelő expozíció beállításához.

A kép illusztráció

Ezekből az értékekből hogyan számolhatjuk ki, hogy a témánk mikor lesz megfelelően exponált? Tegyük fel, hogy a témánk másfél méterre van tőlünk (ami azért realisztikusabb, mint a 48 méter), és tegyük fel, hogy 2.8-as F-értéket szeretnénk használni. Hogyan számolhatjuk ki, milyen értéket kell a vakun beállítani? Először is számoljuk ki, mekkora F-értéket kellene használnunk, ha a vakut teljes energiával használnánk a kívánt tárgytávolságon: kulcsszám / távolság = F-érték, azaz behelyettesítve: 48 / 1,5 = 32. Mivel a vakun jelzett teljesítménybeli lépésközök általában megfelelnek a fényképezőgépen beállítható expozíciós lépésközökkel, így akár fejben is kiszámolhatjuk, hogy:

  • Ha F32 mellett 1/1 teljesítmény kellene,
  • akkor F22 mellett 1/2,
  • F16 mellett 1/4,
  • F11 mellett 1/8,
  • F8 mellett 1/16,
  • F5.6 mellett 1/32,
  • F4 mellett 1/64,
  • F2.8 mellett pedig 1/128 a megfelelő érték.

A rendszervakuk általában 1/1 és 1/128 közti teljesítményértékekre állíthatók, szóval pont ki is jöttünk a példánkkal.

De mi van akkor, ha más ISO érétket szeretnénk használni? Természetesen az ISO növelésével a kulcsszám is nő, de ennek a kiszámításához figyelembe kell vennünk az inverz négyzetes törvényt, amely szerint ha megnégyszerezzük az érzékenységet, akkor azzal megduplázzuk a kulcsszámot. Tehát ISO 400-on 96-ra nőne az eredeti (azaz ISO 100-on megadott) 48-as kulcsszámunk.

A témában egy szuper jó videót láthattok „Gerald Undone” YouTube csatornáján, így azoknak, akik tudnak angolul, mindenképp ajánlom!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...