Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports – hűha!

Bevallom, kütyüimádóként lelkesedésemet egyszerűen nem tudom véka alá rejteni, ha egy kimagaslóan szép, jó, praktikus, minőségi stb. terméket tesztelhetek. És ez nem volt másként akkor sem, amikor a Sigma hazai forgalmazójánál hosszas várakozás után végre először kézbe vehettem a márka legújabb riporterzoomját, a 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports objektívet. Fülig érő vigyorral forgattam a barázdált, kemény gumival beborított, masszív zoomgyűrűt, és konstatáltam, hogy a fókuszgyűrű kellően hosszú ívet jár be ahhoz, hogy akár a kézi élességállítás is igazi élményt nyújtson. Mindig bosszant, ha a vezérlőgyűrűk gumibevonatai pillanatok alatt porosak, szöszösek lesznek – a Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports esetében ezt a jelenséget a megfelelő anyagválasztással sikerült elkerülnie a mérnököknek.

Aki azt állítja, hogy a szerszámoknál kizárólag csak a funkcionalitást, a feladat leghatékonyabb elvégzésére való kialakítást kell figyelni, az téved! Nem hiszem, hogy velem lenne baj, mert egyszerűen jobban élvezem a munkavégzést olyan szerszámokkal, eszközökkel, amelyek minden érzékszervemet a megfelelő módon stimulálják. A fényképezőgépek, az objektívek és az ezerféle kiegészítők is sokkal jobban „kezünk alá dolgoznak”, ha azokat nem közönnyel, vagy akár nemtetszéssel vesszük használatba; nem véletlen, hogy a gyártók komoly erőfeszítéseket tesznek a dizájn terén is. A Sigma a legújabb lencserendszereinél olyan jól eltalálta a külső kialakítást, hogy egyszerűen nem tudok rosszat mondani róluk! Ez, persze, még nem garantálja a tökéletes optikai teljesítményt, de meghozza az ember kedvét ahhoz, hogy kézbe vegye a cuccot és elinduljon vele fotózni.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports dobozában az objektíven kívül megtaláljuk a márkától az évek során már megszokott kiegészítőket is: ott van a félkemény tokon és a napellenzőn kívül egy heveder és egy imbuszkulcs is (ez utóbbival az állványcsonk alsó részét csavarozhatjuk le); az állványcsonk fix része a lencserendszernek (nem lehet lehúzni a tubusról, de szabadon forgatható a rögzítő csavar kilazítása után), és nem csak állványmenettel van ellátva, hanem talpa az Arca-Swiss rendszerrel kompatibilis kialakítású, így a megfelelő állványfejbe közvetlenül, cseretalp használata nélkül is becsúsztatható és rögzíthető.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports meglehetősen összetett rendszer: az időjárásálló, magnéziumötvözetből kialakított tubusban 22 csoportba rendezve összesen 24 darab lencsetagot találunk, amelyek közt szép számmal találunk FLD és SLD kialakításúakat is. A full frame szenzorokat is maradéktalanul kirajzoló optika Canon, Nikon és Sigma foglalatokkal készül, ahol a Nikon F verzió elektromágneses blendevezérléssel van ellátva, míg a Canon EF változat kompatibilis a Canon tükörreflexes vázak objektív korrekciós funkcióival (gyakorlatilag az összes újabb, 4-5 évnél nem régebbi dSLR vázzal kompatibilis ez a funkció). A blendét F2.8 és F22 közti értékekre lehet beállítani. A rekesz írisze 11 db lekerekített alakú lamellából áll, ami garancia a szép, elolvadó háttérelmosásra.

A 94,2 x 202,9 cm-es terjedelmű, 1805 gramm tömegű objektív legkisebb tárgytávja 120 cm, szűrőmenetének átmérője 82 mm. A lencserendszer sem zoomoláskor, sem fókuszáláskor nem változtatja meg hosszát, a hátsó lencsetag nem végez tengelyirányú mozgást. A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports kompatibilis a gyártó telekonvertereivel, így az 1,4-szeres nagyítást nyújtó TC-1401-gyel, illetve a kétszeres nyújtást eredményező TC-2001-gyel használható (előbbivel 98-280 mm F4-re, utóbbival 140-400 mm F5.6-ra módosulnak a kezdőértékek).

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports igazi precíziós műszer, aminek működését többféleképpen is egyénre szabhatjuk. Egyrészt az USB Dock eszközzel (firmware frissítés, paraméterek finomhangolása), másrészt magán a tubuson elhelyezett kapcsolókkal, gombokkal. A fenti képen látható, hogy az objektíven négy kapcsolót helyezett el a gyártó: a legfelső az élességállítás módját (automatikus, manuális felülbírálás, teljesen manuális), a fentről második az élességállítás tartományának korlátozását állítja be. A beépített képstabilizátor működési módját a fentről nézve harmadik kapcsolóval válthatjuk témának megfelelő módba (kikapcsolva; minden irányú mozgás kompenzációja; vízszintesen mozgó témához, ahol csak a függőleges bemozdulások lesznek kiküszöbölve), de erről kicsit később még bővebben lesz szó. Végül, a legalsó, „CUSTOM” feliratú kapcsolóra egy előre beállított paraméterhalmazt választhatunk ki, aminek része az AF sebesség, a képstabilizátor hatása, valamint a fókusztáv korlátozójának tartománya. Ezeket a paramétereket az USB dokkoló és a Sigma Optimization Pro szoftver használatával állíthatjuk be előre és menthetjük át az objektívre. Ha nem használunk spéci beállításokat, hagyjuk „OFF” állásban ezt a kapcsolót.

A tubuson 90 fokonként kis nyomógombokat találunk (összesen három darabot). Ezekhez a fényképezőgép menüjében rendelhetünk funkciót (gyártónként és gépenként eltérő méretű halmazból választhatunk, a teszthez használt Canon EOS 5Ds R esetében például az AF/AE indítását is rájuk bízhatjuk).

Mivel a Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports nem épp egy pici és/vagy könnyű objektív, ezért értelemszerűen ez a termék is a komolyabb vázakkal harmonizál a legjobban. A csúcskategóriás dSLR masinákkal összepárosítva mindenképp vigyünk magunkkal legalább egy monopodot a fotózáshoz!

Az állványcsonkot – amint azt már fentebb írtam – szabadon elforgathatjuk a tubuson; a csonk forgása közben 90 fokonként kattan egyet, azaz akár „vakon” (szemhez tartott géppel) is hajszálpontosan beállíthatjuk a portré, illetve tájkép kompozíciót. Nos, lássuk, mire képes a beépített stabilizátor!

A Sigma egy újfajta, „intelligens képstabilizátor algoritmust” használ a 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports esetében, ami működés közben figyeli a mozgás mértékét. Ha kicsi és lassabb a mozgás jellege, akkor stabilizál, ha egy adott irányban (vízszintesen, merőlegesen, vagy akár átlósan) gyorsabb, vagy nagyobb mértékű mozgást észlel, akkor ott nem stabilizál, tehát tetszőleges irányban svenkelhetünk nemkívánatos mellékhatások nélkül. A stabilizátornak két állása van, ahol az első az általános jellegű (itt minden irányt figyel a rendszer), a második a svenkeléses mód, tehát adott irányba mozgó témák lekövetéséhez használható. A rendszer nagyon hatékonyan működik, ami a fenti képen látható is.

Mint minden gumiobjektív, a Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports is valamelyest kimozdul a középpontból zoomoláskor, azaz picivel elmozdul az előre beállított középpont. Ennek jelen esetben szinte elhanyagolható a mértéke.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports majdnem parfokális! Ha például 200 mm-es gyújtótávolságon állunk élesre, akkor csak a 70 mm-es gyútávra érve válik életlenné a kép, a 135 és a 100 mm-es távokon borotvaéles marad a rajz.

Mint a fényerős, nem kifejezetten filmkészítőknek gyártott optikák esetében, úgy itt is jelentkezik a fókuszlégzés, tehát különböző tárgytávolságú témák esetében ügyeljünk a látószög változására fókuszhúzáskor. A fókuszlégzés mértéke nem kirívó, de említésre méltó.

Full frame szenzoros dSLR-hez tervezett, fényerős objektívek közül még nem találkoztam olyannal, ami ne okozott volna látható peremsötétedést. Nincs ez másképp ezzel a Sigmával sem, szerencsére a vignettálás jellege kellemes hatású, és egy-két FÉ-nyi rekeszeléssel eltüntethető. Azt tapasztaltam, hogy a teljes gyújtótávolsági tartományon körülbelül F8 mellett tűnik el teljesen a vignettálás, de már F4-re szűkített blendével is radikálisan csökken a mértéke.

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports nagyon jól kézben tartja a fénysugarakat, színhibával nem igazán lehet találkozni. A fenti 100%-os nagyítású képrészleten látható volt a legdurvább, amit elő tudtam idézni a tesztidőszak alatt. A képminták közt találtok majd több fakoronás fotót is, ahol az ágakon lehet látni, milyen csekély mértékű az él-elszíneződés.

És hogy milyen az élesség? Nos, már teljesen nyitott blendével is hatalmasat karcol az üveg, ahogy mondani szoktam. Viccet félre, a Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports széltől szélig éles, kontrasztos képet ad, és F4-re rekeszelve végképp tökéletes lesz a képminőség. A gyújtótávolság teljes tartományában egyenletes teljesítményt vettem észre, nem lágyul a rajz a teletartomány felé haladva sem! A diffrakció hatása F11-től szűkebb rekesznyíláson már látszik, de aki ilyen üveget használ, az nagy valószínűséggel amúgy sem fogja F8-nál jobban leszűkíteni a 11 lamellás íriszt.

Értékelés

Próbálom nagyon kritikusan szemlélni a Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports objektívet, de úgy tűnik, hogy a japán gyártó manapság egyszerűen nem tud mellé trafálni, nem kapunk okot a fanyalgásra. Gyors, halk és pontos a fókusz, a képminőség a teljes gyújtótávolsági tartományban egyenletes, ráadásul már teljesen nyitva is borotvaéles a kép, és a kontraszt is rendben van, de F4-re rekeszelve már a peremsötétedésbe sem lehet belekötni. A képstabilizátor nagyon hatékonyan teszi a dolgát, merem állítani, hogy az elmúlt időszakban nálam járt objektívek közül ennek volt a legjobb a teljesítménye. A termék felépítése olyan, mint egy tanké, s bár a fókusz- és a zoomgyűrű kissé keményen jár, nem volt nehéz, vagy problémás lekövetni még a mozgó témákat sem. A Sigma USB Dock segítségével gyakorlatilag bárki saját ízlése szerint konfigurálhatja az objektív fókuszmotorjának, stabilizátorának viselkedését, de már a gyári adatok is egyszerűen jól használhatók, nem feltétlenül érdemes elállítgatni azokat. Az Arca-Swiss kompatibilis állványcsonk is egy jó ötlet, a természetfotósok ennek a részletnek biztos örülni fognak. A napellenző is megér pár szót, hiszen az is nagyon jó minőségű, vajpuhán jár az objektív elején, és a reteszének hála tuti nem fogjuk elhagyni. Hasznos kiegészítő a félkemény tok és a heveder, amivel a lencserendszert akár magunkra aggatva is szállíthatjuk. A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports jelenleg bruttó 460 000 Ft környékén vásárolható meg 3 éves garanciával, ami nagyon jó ajánlattá teszi. Mindenképp jár neki a „Kedvenc”!

Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports

A Sigma 70-200 mm F2.8 DG OS HSM Sports objektívet a márka hazai forgalmazójától kaptam bemutatóra. A termék műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...