7 érv a teleobjektívek mellett

Az ephotozine.com szerkesztője egy érdekes cikkben foglalta össze, hogy szerinte miért használjunk gyakrabban hosszú lencserendszereket, azaz teleobjektíveket. Összesen hét érvet sorakoztatott fel az illető, amelyek hozzám is közel állnak. Íme:

1. Háttérelmosás, avagy kis mélységélesség
A teleobjektívek kis mélységélessége lehetővé teszi, hogy a téma központi részét még jobban kiemeljük. Ráadásul a megfelelő tárgytávolság megválasztásával még egy viszonylag gyengébb F-értékű lencserendszerrel is szépen el lehet tüntetni a zavaró elő- és hátteret.

2. Portréfotózás
A hosszabb gyújtótávolságú objektívekkel lőtt portréknál kitölthetjük a képet az alannyal úgy, hogy közben nem zavarjuk meg az intimszféráját. A teleobjektívek ráadásul kellemesebb perspektívájúak, és a fentebb említett kis mélységélességnek köszönhetően könnyedén izolálhatjuk a portréalanyt.

Most csak a vámpírlány volt kéznél

3. Tájképek
Ha olyan a téma, hogy az előtérben és a háttérben is érdekes elemekkel van megtűzdelve, akkor érdemes lehet elővenni a telét a táskából. Csak ügyeljünk arra, hogy megfelelően kis rekeszértéket használjunk az élesség érdekében. Itt nyilván nem azokról a helyzetekről van szó, amikor a jelenet egyik részlete a lábunk előtt helyezkedik el, míg a másik érdekes pont tőlünk kilométerekre, ahhoz ott az ultra nagylátó. Egy kerítés, egy ösvény, vagy akár hegygerinc végigvezetheti a nézelődő szemét a teljes jeleneten; a perspektíva, amit a telék adnak lehetővé teszi a témák „tömörítését”, így az érdekes részletek egymáshoz közelebb látszanak, mint valójában vannak – ez a hatás tovább fokozza a kép drámaiságát. Párás, ködös reggeleken a távoli hegyekből így érdekes alakzatokat, sziluetteket varázsolhatunk. Persze, a teleobjektív akkor is hatásos, ha egyszerűen csak a távoli témát szeretnénk közelebb hozni, mert például tök unalmas az előtérben látható rész.

4. Épületfotó
A teleobjektívekkel kiemelhetjük a mintákat, és azokat az érdekes részleteket is megörökíthetjük, amelyekről lemaradnánk az ultra nagylátószögű optikákkal. Ez azt is jelenti, hogy a díszítések, mint például a vésetek, a szobrok, amik az épületek tetejéhez közel találhatók, sem maradnak le a képről, ráadásul olyan részletességgel mutathatjuk be a nézőnek, mintha csak karnyújtásra lennénk ezektől. Ám ne feledjük, hogy minél nagyobb gyútávval dolgozunk, annál nagyobb az esélye a bemozdulásoknak: használjunk minél rövidebb záridőt és/vagy képstabilizátort, állványt!

5. Természetfotózás
Bizonyára nem kell sok szót fecsérelni ehhez a ponthoz: a vadvilág fényképezésekor nem árt, ha nem kell túl közel mennünk a témához. Ha viszonylag távolról le tudjuk kapni a kiszemelt állatot, akkor egyrészt nem ijesztjük el még mielőtt exponálnánk, másrészt jó eséllyel a természetes viselkedését örökíthetjük meg. Nyilván olyan esetekben sem árt inkább egy szuper telefotó használata, ha különösen veszélyes a célpont..

6. Sportfotó
Hacsak nem rendelkezel fotóriporteri engedéllyel, igen csekély arra az esélyed, hogy „testközelből” fotózhass egy sporteseményt. Ilyenkor is igen jó hasznát vehetjük a teleobjektívnek, hiszen a pályán kívülről is lekaphatjuk kedvenc sportolóinkat.

Nem, ő nem sportoló, de hasonlóan nehéz volt közel kerülni hozzá

7. A Hold és a Nap
Csillagfotózáshoz sokan használnak ultra nagylátószögű objektíveket (pl. a Tejútrendszerhez), de ha bolygókra, vagy konkrétan a Holdra és a Napra fáj a fogad, akkor bizony nem úszod meg a szuper teléket! Bár a Hold viszonylag közel van hozzánk, egy full frame szenzoros gép esetében legalább 1600-2000 mm-es gyújtótávolságra lesz szükségünk, ha a felületén található részleteket is meg szeretnénk örökíteni. Annak, aki komolyan szeretne foglalkozni a Hold és a Nap fényképezésével, érdemes elgondolkodnia egy fotózásra alkalmas távcső (és megfelelő minőségű szűrők) beszerzésén!

Ha jól emlékszem, ezt egy 1200 mm-es tükrös távcsövön keresztül készítettem 1,3-szoros képvágással (Canon EOS 1D Mark II)

Itt csak egy 300 mm-es objektív volt kéznél – nem is látszanak a protuberanciák

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...