Ilyen lesz a Nikon D5 MILC és az 1000 dollár alatti Z 5

Korábban volt róla szó, hogy a Nikon belátható időn belül kiadja majd a csúcskategóriás D5 dSLR váz utódját, ami azonban már tükörnélküli fényképezőgép lesz, de egyesek azt is felemlítették, hogy jöhet egy igazi belépő kategóriás Z váz is, ami 1000 dollár alatti árával tarolhat nagyot. Gondoljuk végig együtt, vajon milyen lesz a két masina, milyen funkciókkal, szolgáltatásokkal kell majd felvérteznie őket a Nikon mérnökeinek!

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy 1000 dollár alatti áron jelenjen meg egy full frame lapkás fényképezőgép. Mára azonban kiforrta magát annyira a szenzorgyártás és az azt övező technológiák, hogy ez az álomhatár már abszolút átléphető, ha megvan a gyártók részéről is a hajlandóság rá. Vajon mit kellene kihagyni mondjuk a Z 6-ból, hogy 1000 dollárt ne haladja meg az induló ár?

Nagy valószínűséggel a Nikon már a meglévő 24 MP-es érzékelőt tenné be a fotómasinába, ami nem magnéziumötvözet köré lenne felhúzva, hanem teljes egészében jó minőségű műanyagokból lenne kialakítva. Az XQD helyére egy SD foglalat kerülhetne, és a drága elektronikus keresőről is lemondanának a mérnökök (lásd a Sony A6x00 APS-C szenzoros sorozatát). Valószínűleg lassabb lenne a sorozatfelvétel sebessége, mint a Z 6-nál, és az időjárásálló szigetelésről is le kellene mondanunk. Természetesen nem lenne beépített státuszkijelzője sem az újdonságnak, de a zárszerkezet is legfeljebb 1/4000 mp-re lenne csak képes (kisebb élettartammal). A verseny miatt a 4K felbontású videofelvételt nem lenne érdemes megkurtítani, de ki tudja, mire képesek a marketingosztályon.. Azt nem tudom, hogy a gyártó kivenné-e a szenzormozgatásos képstabilizátort a vázból, de látok rá esélyt, hiszen olcsóbb és egyszerűbb a „sima” lapka elhelyezése a gépben.

No, lássuk a MILC D5-öt, amivel elvileg már a 2020-as olimpián is kattogtatni fognak a pálya széléről a fotósok.

Bármennyire is kellemetlen kimondani, a full frame lapkás MILC-ek közül jelenleg a Sony A9 kínálja a legtöbb olyan funkciót, amire egy sportfotósnak, vagy fotóriporternek szüksége lehet. Gyors sorozatfelvétel, gyors és pontos AF, nagy puffer, két memóriakártya foglalat, jó szigetelés az időjárás viszontagságai ellen. A megfelelő szervizháttér a Nikon oldaláról garantált, így ez a szempont már kapásból teljesítettnek mondható. Szóval, ami szerintem biztos benne lesz a MILC D5-ben:

  • 24 MP felbontású, stabilizált szenzor
  • Legalább 20 kép/mp sorozatfelvételi sebesség mechanikus zárral
  • A teljes képterületet lefedő fázisérzékelők a gyors és pontos AF végett
  • Dupla XQD kártyafoglalat
  • Dupla/tripla akkuteljesítmény a Z 6/7-hez képest
  • Beépített, vagy opcionális portrémarkolat
  • Hatalmas puffer (korlátlan számú, teljes felbontású JPEG, és/vagy legalább 100 RAW fájlnak)
  • A lehető legjobb szigetelés
  • WiFi és LAN a fájlok küldéséhez
  • Gyors képfrissítésű (akár 240 fps) és képkiesés nélküli elektronikus kereső legalább 5,76 millió képponttal
  • Új képfeldolgozó egység legalább dupla sebességgel
  • Megfelelő hőelvezetés, hogy a legnagyobb nyári hőségben se kelljen a gépre várni (se sorozatfelvételkor, se videofelvételkor)
  • Megerősített bajonett a szupertelék miatt

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe a két gép kapcsán, és már nagyon várom a hivatalos bejelentéseket!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...