Íme, a fotóriporterek álma, a Leica M11-P!

A Leica leleplezte legújabb fotóriporter fényképezőgépét, a 60 MP-es full frame BSI CMOS képérzékelő köré épülő M11-P-t, ami a standard M11-hez képest minimális, de annál fontosabb különbségekkel érkezett. Az M11-P-ről elhagyták a jellegzetes piros Leica logót, a kereső „dark chrome” (sötét króm) bevonatot kapott, a kijelzőt zafírüveg védi, illetve nagyobb a belső memória kapacitása: immár 256 GB-tal gazdálkodhat a fotós. Kiemelt újdonságnak minősül – és itt a Leica gépe az első a világon -, hogy a fájlok metaadatai közt immár megtalálható a „tartalomhitelesítő bejegyzés”, amivel a kép készítője igazolni tudja, hogy ő lőtte a fotót, és azon nem történt semmiféle változtatás.

Kép forrása: Leica

A The Content Authenticity Initiative (kb. „tartalomhitelességi iniciatíva”) célja, hogy hitelt érdemlő, biztonságos metaadattal igazolható legyen az adott (képi) tartalom – ez, ugye, különösen fontos fotóriporterek számára, hogy igazolni tudják a történések hitelességét. Sajnos, manapság a mesterséges intelligencia által létrehozott, vagy módosított képek még a szakértőket is megtéveszthetik, ezért kiemelten fontos szerepet kap (majd a jövőben) ez a szolgáltatás.

Nos, az M11-P tetőlemeze bronzból készül, ezért 110 grammal nehezebb a sima M11-nél, ahol ez az alkotórész alumíniumötvözetből áll. A Leica M11-P csupán 200 dollárral drágább az M11-nél: a feketében, vagy ezüstben megvásárolható gépvázért 9200 dollárt kérnek a Leica webshopok. Bővebb infó a Leica weboldalán található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...