Immár a SanDisk kínálatában is szerepel a „digitális film” jövője!

A digitális képalkotás érájának kezdete óta számos adattárolási formátum jött létre, hogy majd idővel eltűnjön a színről. Máig a legsikeresebbek közt említendő a már kihalt SmartMedia (1995 nyarán jelent meg 2-128 MB kapacitással), a már eltűnőben lévő CompactFlash (CF – 1994-óta kapható!), valamint a magát makacsul és igen jól tartó Secure Digital (SD – 1999-óta kapható), amit a mai napig fejlesztenek. A fényképezőgépek és a videokamerák hatalmas léptékű fejlődésében a memóriakártyák is nagy szerepet játszottak és játszanak a mai napig, hiszen hiábavaló lenne az eszközök egyre növekvő felbontása, adatsűrűsége, a gyorsuló sorozatfelvételi sebessége, ha az adattárolás képtelen lenne lépést tartani mindezekkel. Egyebek mellett (pl. XQD, CFast) jelenleg a CFexpress formátumú memóriakártyák gondoskodnak a kamerák adattárolásáról, és nagyon úgy tűnik, hogy ez a szabvány (illetve szabványok kollekciója) rendelkezik a legkedvezőbb paraméterekkel.

Kép forrása: SanDisk

A legelterjedtebb, SD formátumhoz hasonlóan a CFexpress egységeket is – felhasználási területtől és géptől függően – többféle méretben lehet megvásárolni (Type A: 20 x 28 x 2,8 mm; Type B: 29,6 x 38,5 x 3,8 mm; Type C: 54,4 x 74,1 x 6 mm). A PCIe interfészt használó kártyák sebességének jelenlegi (elméleti) csúcsa 7,88 GB/mp, amivel messze lekörözik a konkurens formátumokat. Kapacitás szempontjából gyakorlatilag a csillagos ég a plafon, szóval egy ideig nem lesz gondunk vele, az biztos. Egyre több gyártó áll rá erre a formátumra (kártyagyártói és felhasználói oldalon egyaránt), így a sikere garantált (többek közt a Nikon Z-rendszer fényképezőgépei is kompatibilisek lesznek vele egy firmware frissítés után). A „digitális film” jövőjét tehát nagy valószínűséggel az SD és a CFexpress formátumok jelentik majd, ahol az SD a kisebb adatsűrűségű/felbontású/kedvezőbb árú termékek adattárolója lehet, míg a CFexpress a fél-profi és profi rendszerek része lesz.

Kép forrása: SanDisk

A SanDisk az elmúlt évtizedek során több formátum születésénél bábáskodott, így nem csoda, hogy most a CFexpress-be is beszáll: a Western Digital zászlaja alatt tevékenykedő vállalat piacra bocsátotta saját, „Extreme Pro CFexpress” nevű termékcsaládját, amely Type B méretű (avagy az XQD-vel láb- és foglalat-kompatibilis) kártyákból áll. A 64 és 512 GB közti kapacitásokkal rendelkező egységek olvasási sebessége 1500-1700 MB/mp, míg írásban 800-1400 MB/mp-re képesek. Ez az írási sebesség gyakorlatilag az összes korszerű videokamera támasztotta igényeket kielégíti, így a RAW 4K képméretű mozgófilmek folyamatos rögzítése sem jelenthet gondot. A memóriakártyákat már meg is lehet vásárolni, idehaza 72 990 Ft (64 GB), 119 990 Ft (128 GB), 189 990 Ft (256 GB), illetve 279 990 Ft az áruk. A megfelelő kártyaolvasó használata erősen ajánlott, a SanDisk CFexpress Extreme Pro olvasó (USB 3.1 Gen2 Type C) 24 990 forintért vásárolható meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...