A világ legvékonyabb lencsetagjának vastagságát mikronokban mérik!

A University of Utah kutatói igazi áttörést értek el: olyan újfajta lencsetagot fejlesztettek ki, aminek vastagsága csupán ezrede a hagyományos üvegelemekének! A csupán tíz mikron vastagságú optikai elem ugyanolyan képminőséget ígér, mint a megszokott lencsetagok. Az új fejlesztést olyan területeken lehet majd kamatoztatni, ahol a kis méret és a kis tömeg rendkívül fontos tényező: ipari kamerákban, drónokban, katonai alkalmazásokban, orvosi berendezésekben, okostelefonokban stb.

Kép és címlapkép forrása: Dan Hixson/University of Utah College of Engineering, unews.utah.edu

Rajesh Menon, a Utahi Egyetem adjunktusa elmondta, hogy például az új iPhone tripla kamerájában található, milliméteres vastagságú lencsetagokhoz képest az új fejlesztésük csupán század annyit nyom és ezred olyan vastag, de a képminőség ugyanolyan jó is lehet. Az áttörés mikroszerkezetek, mikrostruktúrák alkalmazásának köszönhető: egyetlen egy nagy, ívelt lencsetag helyett ezernyi mikrostruktúra fókuszálja a fényt a képérzékelőre. A gyártási folyamat igen bonyolult, hiszen a csapatnak ki kellett fejlesztenie egy olyan eljárást, ami új polimereket és algoritmusokat használ a mikrostruktúrák geometriájának kialakításához, kalkulálásához, hogy azok a fényt megfelelően fókuszálják. Az eredmény önmagáért beszél: az emberi hajszál átmérőjének csupán 1/20-ad vastagságával megegyező lencséket akár műanyagból is elő lehet állítani, ami segít abban, hogy a költségeket még alacsonyabb szinten tarthassák.

Bár a közleményükben a kutatók a mobiltelefonos és katonai alkalmazásokra összpontosítottak (hiszen az új lencsetag az éjjellátó kamerarendszerekkel is kompatibilis), a „hagyományos” fotográfiában is ki lehetne aknázni ezen elemek nyújtotta előnyöket. Képzeljünk csak el egy pár dekás 600 mm F4 szuper teleobjektívet..

Sajnos, mint a legtöbb új fejlesztés esetében, így itt sem lehet pontos „piaci bevezetési dátummal” kalkulálni. Nyilván először a hadügy fogja kiaknázni a technológiában rejlő lehetőségeket, majd megkapják a mobilgyártók, aztán valamikor a hagyományos objektívekbe is bekerülhet ez a fejlesztés. (Forrás: petapixel.com, unews.utah.edu)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...