A Phase One XT testközelből – Tripont buli a MOME-ban

Még szeptemberben mutatta be új középformátumú kamerarendszerét a Phase One: az XT azokat a fotósokat szólítja meg, akik elsősorban a hordozható megoldásokat keresik, mivel munkájuk zömét nem a stúdióban, hanem kint, a terepen végzik. Aki a lehető legjobb képminőséget keresi, de a hordozhatóság terén sem szeretne kompromisszumokat kötni, annak elsőrangú választás lehet ez az újdonság, ami három alegységből épül fel: a digitális hátfalból (Phase One IQ4 150 MP, IQ4 150 MP Achromatic vagy IQ4 100 MP Trichromatic, az Infinity Platformra épülve), az XT kameravázból, valamint az objektívből.

Majdnem napra pontosan egy hónappal a hivatalos bejelentés után, azaz október 11-én már idehaza is kipróbálhatták az érdeklődők a Phase One új rendszerét: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) campusán rendezett összejövetelen egy rövid ismertető után sor kerülhetett a középformátumú rendszer próbájára, amire nem csak a szakújságírók, hanem fotósok és a MOME diákjai is hivatalosak voltak.

A MOME Zugligeti úti új campusának területén található filmstúdióban volt a gyülekező, ahol a meghívottak a Phase One XT rendszeréről egy rövid, de velős előadássort hallgathattak meg. A vendégeket finom falatok, kávé és üdítők várták, így kellemesen telt a kezdés előtti rövid várakozási idő.

A filmstúdió alatt egy kellemesen tágas, sötét színvilágú termet (vagy inkább már hangárt?) kell elképzelni, ami a pár tucatnyi széket és embert szinte elnyelte.

Míg a többiek kint falatoztak, addig én már elfoglaltam a stúdióban a helyemet. A „színpadi asztalon” a Phase One XT bújt meg egy sötétszürke szövet alatt, s hiába szerettem volna elsőként megnézni, lefotózni az újdonságot, a szervezők szigorú tekintete eltántorított tervemtől.

Nőtt a feszültség, a közönség lassan elcsöndesedett, ahogy közeledett a kezdés időpontja. A Phase One magyarországi forgalmazójának, a Tripont Foto Video Kft.-nek a vezetője, Peti Balázs tartotta a felvezetőt, ahol többek között azt is megtudhattuk, hogy a Tripont nem csak a profi fotográfusok és az intézmények (pl. múzeumok, irattárak stb.) számára ajánlja a Phase One rendszereit, hanem díjmentesen lehetőséget biztosít a felsőoktatásban tanuló média-, fotó-, vagy művészeti szakos hallgatóknak is, hogy a Phase One termékeivel valósítsák meg projektjeiket („Tripont Talent Program”).

A szakmai rész ezután következett, ahol Bedő Dániel, a márka termékmenedzsere bemutatta az XT rendszert. Ahogyan az már a hírekből is kiderült, az XT legfontosabb tulajdonságai között is kiemelt helyet foglal el a hordozhatóság, amit a váz kialakítása is egyértelműen közvetít.

A már-már filigrán hatást keltő XT váz másik érdekessége, hogy a hátfalat vízszintesen és függőlegesen is el lehet tolni, illetve azt körbe is forgathatjuk, így a portréállást a teljes fényképezőgép forgatása nélkül érhetjük el. A modularitás is fontos szerepet kapott a tervezés során, hiszen a Phase One nem kíván pár havonta, évente egy teljesen új gépet kiadni, hanem sokkal inkább a már meglévő rendszer bővítésével, fejlesztésével segíti a felszerelés értékének megőrzését.

A fejlesztések részeként a digitális hátfalakba integrált szolgáltatások is folyamatosan fejlődnek, bővülnek, így például tavaly bekerült a népszerű képfeldolgozó szoftver, a Capture One az Infinity Platform család hátfalaiba. Az előadás az IQ4 150 megapixeles egységének részletezésével folytatódott, ahol a legfontosabb paraméterekkel ismerkedhettünk meg:

A Phase One XT rendszer alapvető részét képezik az új Rodenstock objektívek: az XT-HR Digaron-S 23 mm F5.6, az XT-HR Digaron-W 32 mm F4, valamint az XT-HR Digaron-W 70 mm F5.6. Ezekben az újdonságokban vezette be a gyártó az úgynevezett X-Shutter zárat, amit a vázról, vagy a hátfalról is lehet vezérelni. Természetesen a fejlesztések nem álltak le, a közeli és a távoli jövőben további objektívek bejelentésére számíthatunk.

Röviden tehát a Phase One XT előnyei közt mindenképp említést érdemel az integrált expozíció vezérlés, az X és Y tengely mentén elvégezhető perspektíva korrekció, a RAW integráció (Capture One, ugye), valamint a fentebb említett X-Shutter zár.

A rendszer műszaki újdonságainak szemléltetése után a Phase One dán anyacég munkatársa, Simon Walles folytatta a műsort, ahol személyes tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Simon elsősorban a hátfalak új funkcióját emelte ki, ahol több rövidebből egy extra hosszú expozíció állítható elő a képek átlagolásával. Ezzel az eljárással nem csak az ND szűrőket válthatjuk ki, hanem látványos mértékben – akár több FÉ-vel – csökkenthetjük a zajszintet úgy, hogy közben a legfinomabb részletek sem vesznek el, mint az a hagyományos zajszűrésnél előfordulhat.

Az előadások és egy kis pihenő után a jelenlévők megismerkedhettek a Phase One XT, XF, valamint a digitalizáláshoz használt iXG rendszerekkel. Utóbbi kifejezetten a reprózásra, illetve a filmek, diapozitívok, negatívok, vagy akár dagerrotípiák digitalizálására lett kifejlesztve. A Phase One iXG-t a MOME fotóstúdiójában nézhettük, próbálhattuk ki, ahol a rendszer egy hihetetlenül komoly, ízig-vérig professzionális átvilágító asztala fölé volt telepítve. A programozható repróállvány számítógépről távvezérelhető, ami nagyon precíz élességállítást és képvágást tesz lehetővé. Az egymáshoz és a speciális hátfalhoz precízen kapcsolódó élességállító, kihuzatnövelő, és objektív elemekből többféle leképzésnek megfelelő rendszert lehetett felépíteni, ami így igény szerint illeszthető az elsősorban intézményi felhasználóknál előforduló digitalizálási feladatokhoz. Képzeljünk el egy nagyon profi makró szettet..

Mivel azonban a Phase One új rendszere, az XT állt a rendezvény középpontjában, ezért a fotós csapat kivonult a rendkívül fotogén MOME parkjába, ahol az egyes épületek álltak modellt. A késő délelőtti órák erős Napsütése az IQ4 hátfal 15 FÉ átfogású dinamikatartományát is rendesen próbára tette, de a legélvezetesebb a perspektivikus torzítás korrekciója volt, amit az XT „keret” eltolásával lehetett elérni.

Képminták és további információk a Tripont blogjában láthatók.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...