Árverésre kerül az első Hasselblad, ami az űrben járt

Walter Schirra, aki 1962-ben a Mercury-Atlas 8 űrmisszió tagjaként fent járt a világűrben, árverésre bocsátja saját Hasselblad 500C középformátumú fényképezőgépét egy Planar 80 mm F2.8-as objektívvel egyetemben. Érdekessége a gépnek, hogy az szinte teljesen megegyezik az akkoriban a boltokban árusított példányokkal. Schirra a gépet egyébként Houstonban, Texasban vásárolta űrutazása előtt, majd a USAF műszaki részlegének közbenjárásával egy pár apróságot módosítottak a kamerán, hogy az űrben könnyebb legyen a használata.

Hasselblad-von-Schirra

Ami más ezen a készüléken, mint a szériadarabokon: hiányzik a bőrbevonat, a tekerő műanyagrészeit eltávolították, a váz és az objektív feketére lettek festve, hogy ne tükröződjenek; a fényaknát és a mattüveget egy fémlappal helyettesítették. A kis kerek kiegészítő egy optikai kereső, amit a tartozékfoglalatba lehet becsúsztatni. Egyébként ez a Hasselblad fényképezőgép volt az egyetlen olyan tárgy az űrkapszulában, ami nem egyedi gyártású volt. A NASA-nál korábban nem is voltak tisztában azzal, mennyire fontos az űrutazásokat, a missziókat képekben is megörökíteni, de a kiváló minőségű felvételek láttán, amit Schirra készített fényképezőgépével, máris rádöbbentette az illetékeseket, hogy itt bizony hiányt kell pótolni.

hasselbladinspace

Később, a Mercury-Atlas 9 misszión már Gordon Cooper űrhajós is fényképezett a kozmoszban – ismét egy Hasselblad (talán ugyanaz a példány, amit Schirra is használt?) ment fel a nagy végtelenbe. Ezzel – no, meg persze a hibátlan működéssel – a Hasselblad meg is alapozta jelenlétét az űrutazásban. November 13-án, este 20.00 órakor árverezik el ezt a kamerát az amerikai RR Auctionnál.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...