Érdekes, megmosolyogtató és kérdéseket felvető szabadalmak a Canontól

A Canon érdekes, megmosolyogtató és kérdéseket felvető szabadalmakról rántotta le a leplet: három olyan bejegyzésre derül fény, ami érdekesnek tűnik, de kérdéses, hogy van-e értelme, illetve, hogy valaha megvalósítják-e majd.

1. A porszívós objektív
A Canon mérnökei olyan objektívet rajzoltak le, ami a szó szoros értelmében véve a porszívó funkcióját is ellátja az elsődleges szerepköre mellett. A lényege, hogy a lencserendszer levegőt szív be, amit majd a képérzékelő körül megforgat, hogy majd a szennyeződésekkel együtt kifújja a szabadba. Az objektív tubusának falába külön járatokat alakítanának ki, ahol a kinti levegő beáramolhat a szenzor felé, ám a poros levegőt a lencserendszer körül szívnák ki, ami szerintem nem tűnik olyan jó ötletnek. Nem hinném, hogy egy komoly gyártó fejlesztőcsapata nem gondolta volna át kellően ezt az ötletet, de így elsőre úgy tűnik, mintha a benti poros levegőtől a lencsetagokra irányítva szeretnének megszabadulni. No, meg persze az sem mindegy, hogy kintről mennyire tiszta levegő áramlik be, ugye. Felejtős? Meglátjuk. (Forrás: petapixel.com)

Kép forrása: j-platpat.inpit.go.jp

2. Aktív hűtés dSLR vázakhoz
A komolyabbnál komolyabb videós funkciók, és az egyre növekvő bitsűrűség miatt egyre gyorsabb jelfeldolgozó processzorokra van szükség. Ezek a gyorsabb, erősebb CPU-k pedig egyre több hőt termelnek, így passzív hűtésük is egyre nagyobb gondot jelent. A Canon egyik újabb szabadalma egy olyan aktív hűtőrendszert ír le, amit az optikai kereső helyére kell beszerelni. Mivel filmezés közben amúgy sem használható az optikai kereső (tükör folyamatosan fel van csapva, élőképen komponálhatunk), ezért kézenfekvőnek tűnik ez a megoldás. Azonban kérdéses a kis ventilátor okozta zaj, és a váz belsejébe kerülő pornak sem lehet túl sok hasznát venni. Valószínűleg ez az ötlet is a fiókban marad. (Forrás: petapixel.com)

3. Aktívan hűtött rendszervaku
A fentieknél sokkal több értelme lenne az aktívan hűtött rendszervakunak, amit a 2019-185021-es számú szabadalmi bejegyzés tár elénk. Rendezvényfotósok, sportfotósok, de fotóriporterek is bizonyára találkoztak már túlmelegedő villanóval, ami akár egy-egy helyzet elmulasztását is okozhatta. A nagyteljesítményű vakuk sorozatvillanáskor komoly mennyiségű hőt termelnek, aminek okozója egyrészt a melegedő áramforrás, másrészt a vakucső. Ezeket a hőforrásokat hűtené egy beépített ventilátor, ami egyedileg kialakított járatokon mozgatná a levegőt. Szerintem ez egy jó ötlet, de nyilván minden a megvalósítástól függ. (Forrás: dpreview.com)

Kép forrása: j-platpat.inpit.go.jp

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...