Tíz ajándék, amit egy fotós sem szeretne a karácsonyfa alatt látni

Bár még csak november eleje van, az üzletekben, üzletközpontokban már bizony kitették a karácsonyi dekorációt, és már a szezonális akciók is beindultak ezerrel. Nem akarok riogatni, de aki még nem szerezte be kedvesének, barátainak, szüleinek, családjának stb. az ajándékokat, az egyre nagyobb tömegekre számíthat a boltokban. Azonban „ne mindent, és ne minden áron” elv szerint menjünk vásárolni, gondoljunk szeretteinkre és valós igényeikre! Ha például egy fotóssal élsz együtt, nézd át az alábbi tíz ajándékötletet, aminek valószínűleg ő sem örülne a fa alatt:

1. Az objektív-bögre
Évekkel ezelőtt ez volt a sláger: Canon és Nikon feliratú, egy-egy bizonyos zoomobjektívre hasonlító bögrét adtunk egymásnak a haverokkal, mára azonban inkább ciki, mint menő – ez a divathullám is szépen lecsengett, ne tegyél ilyet a fa alá, mert már nem vicces és bizonyára legalább kettő van minden családban belőle!

2. Díszes, például matyó-hímzéses fényképezőgép-nyakpánt
A fotósok úgy általában igyekeznek kerülni a feltűnést, ráadásul az agyondíszített ilyen-olyan jellegű pántok inkább csak dísznek jók, mintsem igazi használati eszközök. Ráadásul mindenkinek megvan a maga preferenciája, így igen kicsi az esélye annak, hogy pont eltalálod a megajándékozandó fotós ízlését, igényét. Kár a pénzért.

3. Fotós táska
Hacsak nem tudod pontosan a márkáját és típusát annak a táskának, ami után fotósod sóvárog, inkább ne is vegyél semmit! Minden fotós szetthez megvan az ideális táska (méretre, kialakításra és stílusra), és minden fényképésznek van otthon legalább fél tucatnyi olyan fotós táskája, amit nem használ, mert vagy a mérete, vagy a jellege nem megfelelő. Ez olyan, mint a cipő: próba nélkül nem veszünk!

4. Szakirodalom
Bár a könyvek kétségkívül rendkívül hasznosak, és mindig lehet belőlük valami újat tanulni, hacsak nincs a fotográfus által konkréttan kiszemelt mű, ne vásárolj össze mindenféle szakkönyvet, mert fotósod esetleg azt gondolhatja majd, hogy azért veszel neki szakirodalmat, mert béna, amit művel. Tudod, távoli ismerősnek sem veszel dezodort/kölnit, mert azt hiszi, büdösnek érzed.

5. Különleges objektívvédő kupak
Teljesen fölösleges pénzkidobás az „érdekes” objektívvédő kupak! Hacsak nem valami konkrét célt szolgál (pl. feliratozva van „85 mm”, „135 mm” stb.), inkább költs memóriakártyára, az mindig kelendő.

6. Művészi bokeh-szűrő-előtét
Volt egy időszak, amikor ez is jó poén volt: az objektív szűrőmenetébe passzoló, kör alakú kartonpapírból kivágtam csillag, fenyőfa, és szív mintájú lyukat, majd az objektív elé tettem, és elkészítettem gyerekeimről a karácsonyfa előtt egy-két képet. A háttérben világító karácsonyfaizzók a kivágott minta formájában jelentek meg – mindenki ámuldozott, azt mentek a képek a kukába – a szűrővel együtt. Felejtős.

7. Egy nyomat saját fényképeiből
Bár az ötlet maga aranyos, hiszen ki ne szeretne látni saját remekműveiből egy óriási nyomatot, ám a nem megfelelő kivitelezéssel el lehet rontani az egész élményt. Ha te magad soha nem nyomtattál még ki semmit, nem is értesz hozzá, nem ismersz olyan vállalkozást, ahol kifejezetten ilyesmivel foglalkoznak, akkor inkább ne állj neki! Hidd, el, csak azért, mert a 20 éves tintasugaras nyomtatódon ott vigyorog a „Fotónyomtató” felirat, nem kell bedőlni neki.

8. Fotós tematikájú ékszer
Hát, nem tudom. Én eleve nem vagyok egy ékszeres típus (zavar a lánc, a gyűrűtől meg pánikrohamot kapok), de ha kellene is viselnem valami diszkrét darabot, mondjuk egy szép mandzsettagombot, akkor sem a fotós tematikájúakat helyezném előtérbe.

9. Üveggömb
Pár éve mindenki meg volt veszve az üveggömbökért, mert de jól nézett már ki a belézárt, fejjel lefelé álló világ, de mára ez is kifulladt, a legtöbb gömb valahol egy pincében, garázsban, vagy a padláson porosodik, ha időközben össze nem törte a gyerek, vagy ki nem dobta a fotós, mert csak útban volt.

10. Bármi, amire ostoba „jópofának hitt fotós” feliratok vannak felszitázva
Úgy tűnik, mindennek megvan a maga kora, s mint ahogyan mára a 80-as évek diszkózenéi is lassan kikoptak a köztudatból (talán még egy-két falusi rádióban megszólalnak egy-egy recsegő „Best Of The 80s” bakelitről), a feliratos pólók, bögrék és miegyebek sem okoznak igazán örömet.

Persze, ha nagyon ki szeretnénk valakivel tolni, akkor akár mind a tíz kategóriából is összeállíthatunk egy „klassz” csomagot. Fotós ismerősünk garantáltan élete végéig emlékezni fog ránk, csak nem biztos, hogy úgy, ahogyan azt szerettük volna. (Készült az fstoppers.com cikkének ötlete alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...