Így védd magad a lopások ellen

Annyira közhelyes, de mégis igaz: kétféle fotós van. Az egyiktől már loptak el valamit, a másiktól majd fognak. Nos, ha mégsem szeretnénk egyik halmazba se tartozni, akkor van pár tippem arra, hogyan lehet megelőzni a bajt, vagy azt a lehető legkisebbre redukálni. Íme, pár tanács, amit érdemes betartanod, ha fotózással foglalkozol:

Köss biztosítást a felszerelésedre! Gondolj bele, ma már egy valamirevaló váz is milliós tétel, s akkor még nem is beszéltünk az objektívparkodról. Érdemes felhívni a biztosítódat, hogyan lehetne bebiztosítani a fotós cumódat is, illetve hogyan lehetne kiterjeszteni a már meglévő lakásbiztosításodat a felszerelésre is. Csak egy telefonba kerül, de milliókat menthetsz meg vele!

Minél kisebb szettel indulj el. Ha fényképezni indulsz, gondold végig, hogy mit fogsz leképelni, mire lehet szükséged. Ideális esetben egy váz és egy optika lesz a kísérőd, így ha beüt a krach, „csak” ennyitől kell búcsúznod.

Válassz egy feltűnést kerülő táskát. Érdemes olyan hátizsákot, vagy válltáskát választani, amiről nem ordít, hogy fotós felszerelés tárolására és cipelésére találták ki. Lehetőleg legyen fekete, vagy szürke színű, kerüld az extravagáns, „divatos”, vagy dizájner darabokat.

Ne egyedül menj el fotózni. Több szem többet lát, ha többen mentek, egymásra is oda tudtok figyelni. A több ember jobb elve akkor is érvényes, ha reptéren, pályaudvaron kell várakozni – míg az egyik pisil, a másik figyel és fordítva.

Tegyél nyomkövetőt a cumóra! Manapság már nem csak az Apple gyárt nyomkövetőt (Apple AirTag), így több cég kínálatából válogathatsz nyomkövetőt. Egyet a táskába, egyet a vázra mindenképp érdemes elhelyezni.

Sose hagyd felügyelet nélkül a felszerelésedet! Gyakorlatilag ugyanaz érvényes ebben a pontban is, mint a sose utazz egyedül esetben, csak itt magadra vagy utalva a figyelés során is. Igen, macerás vécére menni egy hátizsákkal, de még mindig jobb, mint otthagyni egy sarokban. Hidd el, volt már rá példa!

Jegyezd fel az összes sorozatszámot, gyári számot. Ha veszel valamit, azonnal írd fel a termék gyári/sorozatszámát, hogy ha a dobozoktól meg is válsz, legyen valami „ismertetőjeled” a dolgaidról. A számlákat is érdemes megtartani akkor is, ha már lejárt a garancia.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...