Az Unistellar új csillagfotós technológiája állítólag teljesen kiszűri a fényszennyezést

Az Unistellar állítása szerint sikerült kifejleszteni egy olyan technológiát, amely képes kiszűrni a városi fények okozta fényszennyezést.

Az Unistellar az egyik legnagyobb név az átlagfelhasználóknak szóló digitális távcsövek terén (a másik a Vaonis), ráadásul a cég technológiája olyannyira lenyűgöző volt már korábban is, hogy felkeltette a Nikon figyelmét. A japán vállalat nemcsak az optikát szolgáltatja az Unistellar eszközeihez – egy 2021 nyarán kezdődött partnerség révén -, hanem idén már pénzügyi részesedést is vásárolt az Unistellárból.

Az Unistellar szerint egyre többen költöznek városokba, aminek hatására a városi égbolt fényessége évente kb. 10%-kal növekszik, ezért a fényszennyezés problémája is egyre súlyosabb. Ebből kifolyólag az Unistellar egy olyan rendszert fejlesztett ki, amely lehetővé teszi még a népes városok közepén élő emberek számára is az asztrofotózás és az űrkutatás élvezetét.

Az “Deep Dark Technology” néven ismert technológia az Unistellar állítása szerint automatikusan megszünteti a városi fények által okozott bármilyen vizuális zavart. Az Unistellar saját algoritmusok összességét alkalmazza, amelyeket a teleszkóp kamerájának felhasználói által készített számtalan égboltkép alapján fejlesztettek ki. Ezek az algoritmusok automatikusan megkülönböztetik az égitestek fényét a zajtól és a fényszennyezéstől, így lehetővé válik a fényszennyezés eliminálása.

Az interferenciát kiszűrik és automatikusan eltávolítják – állítja a cég –, ami lehetővé teszi, hogy a megfigyelt égi objektum teljes pompájában láthatóvá váljon. Az alábbiakban látható az Unistellar által készített grafika, amely részletesebben elmagyarázza a technológia működését:

Kép forrása: Unistellar

„A technológia akár nagyon világos városi területeken is azonnal átalakítja a képet, hogy a fekete háttér olyan intenzív legyen, mint az űr mélysége, és lenyűgöző tisztasággal tárja fel az égitesteket” – állítja az Unistellar. Az Unistellar Deep Dark Technology már elérhető egy frissítés formájában az Unistellar teleszkópok bármelyikén, ideértve az eQuinox 2 és az eVscope 2 modelleket is. Valójában ez a funkció már az eQuinox 2 modell bemutatásakor rendelkezésre állt.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...