Komoly fejlesztés van a Darktable 3.8.0 mögött!

Megjelent pár napja a Darktable képfeldolgozó szoftver legújabb, 3.8.0-ás verziója, ami komoly fejlesztésekkel és hibajavításokkal lépett szintet az előző változathoz képest; az új kiadás már a Canon CR3 nyersfájljait is támogatja! A nyílt forráskódú szoftver kezelőfelületét is érintik a frissítések, de megújultak többek közt a szerkesztőelemek is. Szintén fontos újítás, hogy a Darktable 3.8.0-ban már nem csak a szokásos billentyűparancsokkal végezhetjük el a feladatokat, hanem külső vezérlőkkel is dolgozhatunk (pl. MIDI-, vagy játékvezérlőkkel), ami radikális módon gyorsíthatja fel a munkafolyamatokat.

Kaptunk egy új diffúz, illetve élesítő modult, ahol a diffúziós folyamatok szimulálásával, vagy visszafordításával „rekonstruálhatjuk” a képet az objektív elmosódásából, homályosságából, aluláteresztő szűrőből, vagy zajból. A modult használhatjuk akvarell foltok szimulálására, a helyi kontraszt növelésére, vagy a felület elmosására. Meghatározhatunk speciális szabályokat az élek közötti diffúzió alkalmazására is.

A fejlesztők átnevezték a perspektíva-korrekciós modult, ami immár az „elforgatás és perspektíva” névre hallgat. A felhasználó maga határozhatja meg manuálisan a korrekciós beállításokat vonalak, vagy négyszögek rajzolásával. Új LMMSE demozaikoló algoritmus érkezett, ami kifejezetten hatásos a zajos, magas érzékenységgel készült fényképeken.

A Darktable 3.8.0 támogatja a Canon CR3 fájlformátumot, de a friss kiadásba számos új fényképezőgép nyersformátuma is bekerült (több Canon dSLR és MILC, Leica, illetve három Sony gépé, mint például az A7 IV). Fotómasinák fehéregyensúly és zajszint profiljai is bekerültek a repertoárba – a teljes lista ide kattintva olvasható el. A Windows, MacOS, valamint Linux operációs rendszerekkel kompatibilis szoftvert innen tölthetjük le. A teljes frissítési lista pedig itt érhető el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...