A Nikon Z 6/7 új vezérlőszoftverével már a CFexpress kártyákat is használhatjuk!

Megérkezett végre a sokak által várt új firmware a Nikon Z 6/7 fényképezőgépekhez, ami lehetővé teszi a fotósok számára, hogy immár ne csak XQD, hanem CFexpress formátumú memóriakártyákat is használhassanak a full frame szenzoros tükörnélküli gépekben! Idézem a Nikon magyar weboldalán olvasható információkat:

Z 6:

  • Támogatottá váltak a B típusú Sony CFexpress memóriakártyák.
    A fényképezőgép NVM Express meghajtójához tartozó nyílt forráskódú szoftver licencéről a következő dokumentumban tájékozódhat: „BSD License (NVM Express Driver)”.
  • Megoldottuk azt a problémát, amely miatt színes vonalak jelentek meg a kijelző alján, amikor a felhasználó a demó módban FX (36 × 24) képterület-beállítással készített képeket 100% feletti nagyításban tekintette meg.

Z 7:

  • Támogatottá váltak a B típusú Sony CFexpress memóriakártyák.
    A fényképezőgép NVM Express meghajtójához tartozó nyílt forráskódú szoftver licencéről a következő dokumentumban tájékozódhat: „BSD License (NVM Express Driver)”.

Az ingyenesen letölthető új alapszoftver ( a Z 6-hoz innen, a Z 7-hez innen) mellett fizetős programot is kínál a gyártó: 200 dolláros áron vásárolhatjuk meg azt a speciális firmware-t, amellyel mind a Z 6, mind a Z 7 gépekkel RAW videót (12-bit ProRes 4K és Full HD felbontásokkal az Atomos Ninja V felvevő felé) küldhetünk ki a HDMI aljzaton. Ezt a frissítést azonban csak a Nikon szakszervizeiben tudják feltelepíteni a készülékekre. Aki korábban megvásárolta a Z 6 Filmmaker’s kitet, az ingyen is megkaphatja ezt a frissítést. Bővebb infó egyelóre csak angolul olvasható a programról.

Sajtóközlemény

A RAW-VIDEÓKIMENET A NIKON Z 7 ÉS Z 6 ESETÉBEN

A Nikon ma bejelenti a RAW-videókimenet támogatását a Z 7 és Z 6 teljes képméretű, tükör nélküli fényképezőgépek esetében. A frissítés a firmware 2.20-as verziójában jelenik meg.

A Nikon az első fényképezőgép-gyártó, aki lehetővé teszi a RAW-videókimenetet HDMI-kapcsolaton keresztül közvetlenül a teljes képméretű, tükör nélküli fényképezőgépről. A Z 7 és Z 6 fényképezőgéppel a felhasználók 12-bites RAW-videójel átvitelére lesznek képesek az Atomos Ninja V külső rögzítőre, amely a Nikon Z 6 Essential Movie szett része. A videojelet ProRes RAW-formátumban rögzíti a rendszer, amely megőrzi a színek pontosságát, növeli a fényerőt, az árnyékos területek részletei pedig még finomabbak lesznek. A videofelvételek maximális rugalmasságot biztosítanak az utómunka során, a szerkesztés lassítása nélkül: ez ideális a HDR-munkafolyamatokhoz.

Miután letöltötte a firmware 2.20-as frissítését, a RAW-videókimenet támogatásának Z 7 és Z 6 fényképezőgépekre történő telepítését a Nikon Szolgáltatási központokban igényelheti. Ez a szolgáltatás ingyenesen igényelhető minden olyan Nikon Z 6 fényképezőgép esetében, amelyet a Z 6 Essential Movie szett részeként vásároltak meg.

A kiváló képminőség a Nikon Z sorozatának alapját képezi, a HDMI-n keresztüli RAW-kimenet támogatása pedig jelentős fejlesztésnek számít minden videós számára. A Z sorozat továbbra is követi a felhasználók igényeinek alakulását, és következő generációs képalkotási élményt nyújt számukra a jövőbeli firmware frissítések révén.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...