Halva született ötlet az SD utódja?

Pont pár napja írtam arról, hogy a Secure Digital (SD) memóriakártya formátum még jó pár évig velünk marad, közben rábukkantam egy olyan anyagra, amiben már az utódját emlegetik. A mostani Class 10/UHS-II/U3/V90/300 MB/mp sebesség-besorolású SDXC kártyák a formátum korlátait feszegetik, ezért az SD Association körülbelül egy évvel ezelőtt írásba foglalta az utódot, ami az SDexpress (SDx) névre hallgat. Az új formátum lényege, hogy a maximum 1 GB/mp-es sebességhatár és a jelentősen megnövelt kapacitás ellenére továbbra is kompatibilis maradna a régebbi készülékekkel, igaz, nem feltételek nélkül.

Kép forrása: sdcard.org

Az SDexpress formátum legfeljebb 128 TB-os kapacitású, 1 GB/mp sebességű egységek gyártását tenné lehetővé. A sebességnövekedést úgy érték el a tervezők, hogy immár az SDx is a PCIe csatolófelületet használja, de csak egy sávot. Az új kártyákat régebbi gépekben is lehetne használni, de a megkötés az, hogy ezek ott legfeljebb UHS-I szintet érnének el, azaz jóval lassabban működnének, mint a mostani UHS-II kártyák. Nos, eddig a gyártók nem verekedtek az új formátumért – minek is, ha ott a CFexpress A, ami szintén 1 PCIe sávot használ. Valószínűleg utóbbi lehet majd az SD formátum igazi utódja, hiszen mérete pont a microSD és az SD közé esik, így akár mobiltelefonokban is bevethető lenne, ahol manapság a microSD az uralkodó formátum.

Tehát az SDx valószínűleg azért nem lesz népszerű (legalábbis a fényképezőgépekben, videokamerákban), mert ott van helyette a rugalmasabb, és nagyobb potenciállal rendelkező CFexpress, ami szintén elérhető többféle (fizikai) méretben, ráadásul masszívabb kivitelnek is örvend, és az implementációja is egyszerűbb, nem kell hozzá többféle vezérlő a kompatibilitás végett. És: bár az SDx visszafelé kompatibilis, a régebbi gépekben jóval lassabb működésre lesz csak képes. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...