A Nikon D780 lehet a D700 igaz utódja? Frissítve!

Menürendszer

A Nikon D780 tükörreflexes fényképezőgép menürendszere szinte megszólalásig olyan, mint például a nagyobb D850-é. Azonban ha jobban elmerülünk benne, akkor derül csak ki igazán, hogy mennyire összetett és mély ez a rendszer! A menürendszer összesen hat fő oldalból áll, melyek további aloldalakat fognak csokorba. Az első főoldal meglepő módon a „Visszajátszás Menü”:

A második oldalon, avagy a „Fényképezés Menüjében” az általánosabb jellegű, de viszonylag fontos paramétereket találjuk:

A harmadik oldalra, a Videofelvétel Menüjébe – nem meglepő módon – a filmkészítéssel kapcsolatos fontosabb funkciók kerültek. Itt állíthatjuk be például a mozgókép felbontását, képfrissítési frekvenciáját, a videó minőségét, a fájltípust, hogy melyik memóriakártyára kerüljön a felvétel, és hasonlókat.

A negyedik oldalon aztán rendesen elkezd mélyülni a víz: az Egyéni Beállítások Menüjében minden lehetséges funkciót be- és elállíthatunk, szóval ide a kezdőknek csak a Nikon D780 kézikönyvével érdemes merészkedniük! Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy – szerintem legalábbis – a D780 menürendszere a legösszetettebb, ami egyrészt jó, hiszen mindent aprólékosan beállíthatunk, másrészt rossz, mert a fotósnak egy jóval hosszabb összeszokási időt kell „átvészelnie”, hogy ténylegesen kihasználhasson minden funkciót, szolgáltatást. Ráadásul nem minden kifejezés, rövidítés, vagy paraméter érthető elsőre, így még a kézikönyv mellett is gyakran csak a próbával lehet kitapasztalni egy-egy adott funkciót.

Az ötödik oldalon aztán ismét szelídül kissé a gép menüje. A „Beállítás Menü” lapján a fényképezőgép általános működési paramétereit találjuk, mint például a menü nyelvét, az időzónát, az órát, a dátumot, a kijelző fényerejét és hasonlókat.

A Retusálás Menüjét a hatodik oldalon találjuk. Itt nem csak a RAW fájlokat alakíthatjuk át JPEG állománnyá, hanem alapvető képszerkesztési munkálatokat is elvégezhetünk, mint például a levágást, az átméretezést, a vörösszem korrekciót stb.

Végül, a hetedik oldalon a „Saját Menü” lapján az általunk leggyakrabban használt funkciókat tárolhatjuk el, így nem kell hosszasan keresgélni semmit a menüben, hanem minden szem előtt van, egyetlen oldalon.

Természetesen a Nikon D780-nak gyorsmenüje is van, azaz egy olyan információs oldala, ahol a legfontosabb, s nem csak az expozícióval kapcsolatos paramétereket találjuk. Ezen az oldalon például kifejezetten hasznos az érintőképernyő, hiszen mindent egy bökéssel elérhetünk.

Szóval, ahogyan fentebb írtam, a D780 menürendszere – noha áttekinthető és jól kezelhető – már nagyon összetett, ami adott esetben kissé leronthatja a gép használati élményét. Persze, a dobozból kiemelve, pár alapvető beállítás elvégzése után azonnal használatba vehető a fotógép, de aki munkára akarja használni, annak muszáj lesz elmerülnie a menüben, ami kézikönyv nélkül nem egy egyszerű feladat. Nyilván nem kell naponta áttúrni a teljes rendszert, és a legtöbb paramétert megtaláljuk a gyorsmenüben, illetve a leggyakrabban használt elemeket átmásolhatjuk a saját menüoldalra, de azért gondoljunk bele, hogy alapvetően fényképezni szeretnénk, nem pedig felprogramozni egy számítógépet.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...