A Panasonic készített egy EVF-t színvakoknak, de te (még) nem veheted meg!

A Panasonic nemrég összeállt az indiai Dentsu Aegis Networkkel, hogy közösen megvalósíthassanak egy igazán izgalmas fejlesztést. Már egy ideje létezik olyan szemüveg, ami képes arra, hogy „helyrehozza” a színtévesztés/színvakság bizonyos típusait. Nos, a Panasonic csapata ennek a segédeszköznek tükrében alkotta meg azt a speciális DC-G90 fényképezőgépet, ami lehetővé teszi a színtévesztő fotósok számára a megfelelő színlátást. A különleges elektronikus keresővel felszerelt fotógép egy bizonyos Hizol Choudhary nevű fotósnak készült a #RighToColour iniciatíva keretein belül, de bizonyára sokan látnák szívesen ezt az opciót egy kereskedelmi forgalomban kapható fényképezőgép esetében is.

Choudhary az úgynevezett protanópiában szenved, aminek hatására nem észleli a vörös árnyalatokat (vörösszín-vakság). Betegsége számos akadályt görgetett elé, s fotósunk nem egy munkát vesztett el emiatt. Szerencsére egy „jó csapattal” dolgozhat a profi fényképész, de ha asszisztensei épp nincsenek vele, nem tud megfelelő döntést hozni munkája során. Az indiai „A Köztársaság Napja” ünnep alkalmából a Panasonic mérnökei megépítették azt az egyedi G90-et, aminek különleges tervezésű elektronikus keresője lehetővé teszi a színtévesztők/színvakok számára, hogy olyannak lássák a színeket, mint azok a valóságban megjelennek.

Úgy tűnik, hogy egyelőre ez az akció kivételes esetnek számít, és a gyártó csupán ennek az egy fotósnak készített különleges fényképezőgépet. A Panasonic illetékesei nem nyilatkoztak arról, hogy milyen költségekkel jár az efféle EVF kialakítása, vagy hogy tervezik-e esetleg ennek a keresőnek a kereskedelmi bevezetését. Egy biztos: világszerte nagyon sokan örülnének neki! (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...