Kalandozások az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO-val

„Itt a tavasz, itt van újra” – bár még február van, a mai napsütéses 15°C sokakat kicsalogatott a szabadba. Én is megragadtam hát az alkalmat, és kiruccantam a közeli Alcsútdobozra, ahol az arborétumban már állítólag virágzanak a hóvirágok! Mivel épp nálam van tesztre, a fotós „szafarira” az Olympus OM-D E-M1 Mark II vázat és a gyártó legújabb PRO optikáját, az M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO-t vittem magammal.

Ahogy rákanyarodtam az arborétumhoz vezető főútra, már a távolból látni lehetett a hömpölygő hóvirágmezőket – a látvány lenyűgöző volt.

Persze, a füvészkertben nem csak a hóvirágok vártak, hanem más virág is előbújt a talajból. Gyönyörűek voltak a kékes-lilás kerti sáfrányok, de a sárga téltemető alkotta szőnyegek sem voltak csúnyák.

Viszonylag ritkán veszem rá magam, hogy eljöjjek ide, ezért nem csak a virágokat fényképeztem, és nem csak a szépet igyekeztem felfedezni, hiszen elsősorban az Olympus új, igen kompakt alapzoomjára voltam kíváncsi.

Az üveg már teljesen nyitott rekesszel is borotvaéles képet ad, ezért nem is gyakran rekeszeltem – kizárólag akkor szűkítettem a blendén, ha nagyobb mélységélességre volt szükségem. Igen, bármennyire is hihetetlenül hangzik, egy F4-es m4/3 objektív is képes a kis mélységélességre, a háttérben, illetve az előtérben lévő tárgyak elmosására!

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO egyébként nagyon jól illett az E-M1 Mark II-höz, kis méreteikkel és csekély tömegükkel egy ütős, – némi költői túlzással – akár kabátzsebben is szállítható profi szettet alkottak. Az Olympus M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO élességállítása teljesen néma és nagyon gyors; igaz, a virágok és a táj nem szaladnak el, és nem is ijednek meg, de a szégyellős rovarok portrézása során igen jól jön az instant fókuszálás.

Nagyobb testvéreivel ellenben az M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO fókuszgyűrűjét nem lehet hátrahúzni, így az AF/MF közti váltás valamivel körülményesebb, mint például az M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO, vagy az M.Zuiko Digital ED 12-100 mm F4 IS PRO esetében. De technikai részletekről most nem szeretnék írni, inkább teszek fel pár képet, ami a kis lencserendszer képminőségét demonstrálja:

A fenti felévtelek teljes méretű változatát, illetve további képmintákat ide kattintva nézhettek meg. Az M.Zuiko Digital ED 12-45 mm F4 PRO tesztje hamarosan érkezik!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...