Otthon ragadtál a koronavírus miatt? Nem tudsz magaddal mit kezdeni? Itt van pár ötlet..

Gondolom, a járvány miatt most sokakra hirtelen rászakadt némi kényszerpihenő; a legkeményebben talán a rendezvények fotózására szakosodott kollégák érezhetik, hogy a gazdaság is „némileg” lelassult.. Azonban nincs minden veszve, a rosszban is akad némi jó, hiszen most van/lesz időnk arra, hogy olyan dolgokkal is foglalkozzunk, amelyekkel amúgy csak keveset tudunk. A megélhetési fényképész nem csak fényképezéssel kell, hogy foglakozzon, hiszen egy vállalkozás számos más feladatkörrel is jár. A pénzügyek csak egy kis része ezen extra feladatoknak, akadnak egyéb fontos elintézendők is, mint például a saját portfólió fejlesztése, a vállalkozásunk weboldalának elkészítése, karbantartása, a közösségi média követése és aktív részvétel azon, a retusálás, a továbbtanulás, az eszközök karban- és szinten tartása, a marketing, vagy a személyes projektek levezénylése.

Szóval, aki most otthon ül, az átnézheti a könyvelését, ellenőrizheti a könyvelői/számlázó szoftverét, hogy az a legaktuálisabb szinten legyen, esetleg rendelhet ezekhez új, hasznos modulokat, vagy akár új, fejlettebb szoftvereket is kipróbálhat.

Saját portfóliónk karbantartása, fejlesztése is igen időigényes feladat, ráadásul ehhez nem kevés kreativitás is szükséges, ami a stresszes, munkával teli hétköznapokon már csak nehezen jön meg. Sebaj, most legalább van idő itt is új dolgokat kipróbálni. Például mikor készítettél magadról új, friss portrét, amit weboldaladra, önéletrajzodba is bele tudnál tenni?

Nem tudhatjuk, hogy meddig tart ez a felborult világrend, semmiképp se dobd félre a fényképezőgépet, mert csak az lesz képes újra felvenni az igazi munkát, aki „mozgásban” és gyakorlatban marad. Ezért rendkívül fontos szerepet kapnak a saját projektek is, amiket önmagunk szórakoztatására végzünk. Én például elővettem régi processzorokat, és elkezdtem azon agyalni, hogyan tudnám ezeket érdekesen megvilágítani és kompozícióba tenni:

Kattints!

A fotózás során új ötleteket vettem elő, körbenéztem a lakásban, hogy mi lehet segítségemre a fényképezés során. Elővettem piros és kék fényű zseblámpámat, de polárszűrőt is felcsavartam az objektív elejére, és addig játszottam a beállításokkal, míg olyan képet nem kaptam, ami megtetszett. Nem volt semmi kezdeti elképzelésem, hagytam, hogy menet közben alakuljon a dolog – és ezen van a hangsúly: ne kössük kreativitásunkat gúzsba azáltal, hogy egy fix ötlethez ragaszkodva állunk neki a fotózásnak! Bevett szokásom, hogy a nálam tesztelésre megforduló fényképezőgépek és objektívek esetén is készítek egy pár „kreatív” termékfotót, ahol nem az az elsődleges cél, hogy a cikkbe legyen mit belerakni, hanem hogy úgy kapjam le az adott terméket, amiből akár háttérképet is csinálhatok magamnak (tudom, tudom, ehhez technokrata őrültnek kell lenni).

Kattints!

Nincs ötleted? Akkor itt az ideje, hogy a többi fotós kolléga munkáját is megnézd! Keress rá a neten, hogy ki hogyan old meg egy-egy feladatot. Próbáld ki mások szemszögét, kompozícióját, majd add hozzá saját elképzelésed. Újfajta utólagos képfeldolgozási technikákkal teljesen új hangulatot adhatsz régi képeidnek is! És ebből már adódik is a következő pont: tanuld meg régi képfeldolgozó szoftvered minél több funkcióját, de akár új alkalmazásokkal is kiegészítheted repertoárodat. Az új tudással további előnyökre tehetsz szert a piacon. Az elmúlt napokban évekkel ezelőtt készített fényképek nyersfájljait vettem újra elő, és dolgoztam fel teljesen más elképzelést követve – a hatás megdöbbentő volt.

Neked is rengeteg régi fénykép ül a merevlemezeden? Van olyan pókhálós könyvtárad, amiről már azt sem tudod, hogy mi van benne? Most eljött az ideje, hogy átnézd ezeket a fájlokat, szortírozd, katalogizáld, átnevezd és értékeld őket! Biztos lesz rengeteg olyan kép is, amit törölhetsz, így nem kis helyet felszabadítva a digitális kartotékodban. Ezzel pénzt is megtakaríthatsz, hiszen nem kell megvenni azt a már hetekkel/hónapokkal ezelőtt kinézett, méregdrága tárolóegységet.

A bezártságot nem mindenki viseli jól, de tényleg fontos, hogy most minél kevesebbet érintkezzünk embertársainkkal a valóvilágban. A mai világban mindenkinek van internetelérése, így online is tarthatjuk barátainkkal, partnereinkkel, üzletfeleinkkel a kapcsolatot. Ha van kedved, írj ügyfeleidnek emailt, hívd fel a partnercégeket, érdeklődj hogylétükről, munkarendjükről, terveikről! Hidd el, egy telefonbeszélgetéssel is sokkal közelebb kerülhettek egymáshoz, ami a jövő üzletkötéseinek is jót tesz. A közösségi médián kialakított oldaladról se feledkezz meg, válaszolj a feléd intézett kérdésekre, vond be olvasóidat, partnereidet, és lehetőleg gyakran adj magadról életjelet kisebb-nagyobb bejegyzéseken keresztül. Tegyél fel párat a frissen lőtt kreatív fotóidból, kérd ki mások véleményét. Nem kell hiperaktívnak lenni, és heti 2-3 alkalommal a lelkednek is jót tesz egy pár visszajelzés.

Folyt. köv.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...