600 MP-es képérzékelőn ügyködik a Samsung, de még ne kezdj el örülni neki

Az elmúlt években az okostelefonokba szerelt képérzékelőknek nem csak a mérete, de felbontása is rohamos növekedésbe kezdett. Például a Samsung csúcstelefonjában, a Galaxy S20 Ultrában már egy 1/1,33”-os, 108 MP-es lapka található. A hatalmas képméret „natívan” se kutya, de aki a lehető legjobb képminőségre törekszik, az a pixelösszevonás adta lehetőségekkel élve olyan 12 MP-es fotót alkothat, amilyen csak egy jóval nagyobb lapka köré épített, „komoly” géppel készülhetett eddig. Az eljárás során a Samsung rendszere immár 9 pixelt von össze, aminek hatására 2,4 mikronos effektív képpontméretet lehet elérni.

Nos, a koreaiaknak eszük ágában sincs itt leállni a fejlesztésekkel, ugyanis céljuk az, hogy az emberi szem felbontásánál (ami állítólag 500 MP körüli) részletgazdagabb képet alkothassanak. Nyilván komoly kihívást jelent ez a feladat, mert a milliónyi képpontot egy nagyon kicsi felületen kell összezsúfolni, hogy az adott kameramodul ne hizlalja fel az okostelefont. Ráadásul a túlzottan lekicsinyített pixelek igen rossz képminőséget nyújtanak, hiszen a beérkező fénynek csupán kis részét tudják hasznosítani. Nem egy könnyű feladat megtalálni a szenzorméret/felbontás megfelelő arányát, de szerencsére ezen a technológiák fejlesztésével lehet segíteni.

Nagyon fontos szerepet játszik a felbontás növelésében a Samsung 2013-ban bemutatott ISOCELL technológiája, aminek lényege az egyes pixelek egymástól való izolálása. Hogy leredukálják, illetve megszüntessék a képpontok közti „fényátfolyást”, a mérnökök fém határolókat helyeztek el a pixelek közt – az ISOCELL legújabb generációjánál ezek a határolók már nem fémből, hanem „innovatív anyagból” készülnek.

2017-ben érkezett a Tetracell technológia, ahol 2 x 2 pixelt vontak össze a mérnökök, hogy megnöveljék az effektív képpontméretet. Ezt követően, idén mutatták be a Nanocell eljárást, ahol már 3 x 3 képpontból állt össze a „nagy pixel”. Eközben a Samsung mérnökeinek sikerült a korábban elképzelhetetlennek tűnő 0,7 mikronra csökkenteni a pixelméretet! Az óriáscég szóvivője szerint tervbe van véve a 600 MP-es felbontás elérése, de részleteket egyelőre nem árultak el ennek kapcsán. Nagy valószínűséggel ezzel az új technológiával nem csak az okostelefonokban találkozhatunk, hanem más területeken is bevetik majd (ipari alkalmazások, egészségügy, járműtechnológia, drónok stb.), ha egyszer eljutnak oda a fejlesztések. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...