Építs füstgépet e-cigarettából!

Ki hitte volna, hogy az e-cigarettát nem csak szívni, de fújni is jó lehet?! Petri Damstén, egy szép- és képzőművészeti fotográfus Finnországból egy igen ötletes megoldással állt elő: ha épp nincs kéznél füstgép, akkor használd az e-cigarettádat (csak ha van, persze)! A cél megvalósítása nem is olyan bonyolult, gyakorlatilag bárki elvégezheti a beavatkozást. De át is adom a szót Petrinek, mondja el ő maga, mit és hogyan csinált!

Petri Damstén, a szerző (vicces önarckép)

A Terv

Egy e-cigarettát használtam fel kis füstgépként. Az első változat darabokból volt összeragasztva, ami nem is bizonyult túl masszívnak, így össze is tört. Időközben szert tettem egy 3D nyomtatóra, így újra elővettem a projektet, hogy megfelelő kivitelezéssel sikerre vigyem. A dohányosok a füstöt letüdőzhetik, hogy hatalmas füstfelhőket fújjanak ki. Mivel én magam nem dohányzom, ezért valószínűleg csak köhögésbe fulladna a próbálkozásom. Éppen ezért meg szerettem volna fordítani a folyamatot: befújással jöjjön ki a füst közvetlenül az e-cigarettából! Ily módon ráadásul igen pontos „füstölgést” valósíthatnék meg; a hagyományos füstgépekkel nem lehet precízen dolgozni.

Figyelem: semmiféle egészségkárosító anyagot, azaz nikotint, vagy adalékanyagot nem használok, csupán növényi glicerint. Az általam olvasott szakirodalom elmondása szerint a nikotin és a nehézfémek okoznak gondot, nem a növényi glicerin. És mivel csak fújom a füstöt, még ez sem kerül a tüdőmbe. Szerintem ez a megoldás így nem egészségkárosítóbb, mint egy sima füstgép.

Az adapter elkészítése

A fordítógyűrűt az igen könnyen használható, Fusion 360 nevű 3D CAD programban terveztem. A műanyag gyűrű magába zárja az e-cigaretta légbeömlő nyílásait, így be lehet fújni ezeken keresztül a levegőt. A tervezést a megvalósítás követte: PLA műanyagból nyomtattam ki a közdarabot. A befúvó fúvókára egy rövidebb, míg a füstöt kibocsátó oldalra egy hosszabb csövet húztam, ezáltal pontosan oda tudom adagolni a füstöt, ahová szeretném. A közdarab STL fájlját egyébként itt találod letöltésre.

Fotózás füsttel

A témához a sírkövet és a koporsót XPS habból vágtam ki; a szettet a házi stúdiómban építettem fel, s a megvilágításért 2 db Godox AD200 vaku, valamint egy Yongnuo Speedlite rendszervaku felelt. Bal kezemben az e-cigaretta volt, míg jobb kezemmel a füstölő csövét és a fényképezőgép távkioldóját vezéreltem, így az egész műveletet egyedül is el tudtam végezni. Több fotó készült: minden képkockánál a szett más és más részét füstöltem be, hogy majd végül Photoshopban összeállítsam ezekből a végső kompozitfelvételt. Ez a megoldás sokkal egyszerűbbnek bizonyult, mintha egyszerre akartam volna befüstölni a teljes szettet. Kifejezetten elégedett voltam az eredménnyel, mivel olyan képet is készíthettem, ahol a talajon sejtelmesen lebegő ködre hasonlító effektet értem el.

Az utómunkálatok

Az összes felvételt betöltöttem a Photoshopba, majd egymáshoz igazítottam a rétegeket, és „lighten blend” módba váltottam (keverési mód, ahol a világosabb érvényesül). Ezt követően maszkokat alkalmaztam a rétegeken, hogy csak a szükséges részeiket használjam. Háttérként egy kőfalat ábrázoló képet használtam, amit kissé elmostam, hogy mélységet adhassak a felvételnek. E lépések után már csak a szokásos lépések maradtak: Color Efex Pro, dodge & burn, fényhatások, színigazítás, valamint élesítés.

És ilyen lett a végeredmény:

És így zajlott a fotózás:

A cikk Petri Damstén története alapján készült a szerző szíves engedélyével. A fényképek szerzői joga: Petri Damstén. A finn fotós weboldala itt található, Facebookon itt éred el, itt a Twittere, itt az Instagramja, itt pedig a Béhance lapja. Ne hagyd ki YouTube oldalát sem!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...