Kevésbé ismert érdekességek az Olympus OM-D rendszeréről

Az Olympus rajongókat most kérem, ne nézzenek ide, nem ér súgni! Mindenki másnak viszont érdekes lehet az alábbi öt tény, amit talán csak kevesek tudnak az Olympus OM és OM-D fényképezőgép rendszereiről. Az érdekességeket Robin Wong foglalta össze egy érdekes kis videóban, amit itt, a YouTube csatornáján lehet megtekinteni. Azoknak, akik inkább nálam olvassák magyarul, íme, a tények:

1. Honnan ered, mit jelent az OM elnevezés?
Nos, az Olympus M-1 fényképezőgépét kénytelen volt a Leica M-1 miatt átnevezni, így lett az M-1-ből OM-1 a filmes érában. Az „O” az Olympus rövidítése, míg az „M” a japán gyártó legendás tervezőjének, Yoshihisa Maitani nevének első betűje. A sorozat első két tagja (az OM-1 és az OM-2) tehát az Olympus Maitani nevet viselte. Innen pedig már csak egy lépés az OM-D, ami Olympus Maitani Digitalt jelent. És mi a helyzet az E-Mx rövidítéssel? Nos, az „E” az Evolt nevet képviseli. „Evolt” elnevezéssel szerepeltek az Olympus korai digitális tükörreflexes gépei. Az „M” betű esetében viszont csak találgatni lehet: ez a betű lehet a Mirrorless (tükörnélküli), de akár a Micro (m4/3) helyettesítője is. Rakjuk össze tehát: az OM-D E-Mx az Olympus Maitani Digital Evolt Mirrorless akronímája.

2. Lötyögő szenzor?
Ha kikapcsolod az Olympus OM-D, vagy PEN fotógépeit, a szenzor szinte szabadon „lötyög” a vázban, azaz nincsen fixen rögzítve. Ha bekapcsolod a masinát, erős mágnesek „rántják a lapkát a helyére”. Ez az öttengelyes képstabilizációs rendszer működésének része, nem kell megijedni, a lötyögő szenzor nem tud tökre menni mozgástól. (Egyébként ugyanez figyelhető meg a képstabilizációs objektíveknél is, ha nincsenek vázra csavarva, a stabilizációért felelő lencsecsoport itt is lötyög a helyén)

3. Az elektronikus keresőben is vannak lencsetagok
Ha tehát az EVF minőségéről beszélünk, nem csak a panel (TFT, vagy OLED) felbontásáról, képfrissítéséről kell véleményt alkotnunk, hanem az elé helyezett lencsetagok minőségéről is, hiszen ezek fókuszálják az EVF képét szemünkben. Ha nincs geometriai torzítás, ha nincs színhiba, ha szép nagy a kép, akkor azt a lencsetagoknak köszönhetjük.

4. Az Olympus RAW állományai tömörítettek
A gépek menüjében nem állítható paraméter a RAW fájlok tömörítése, hanem a készülékek alapból veszteségmentesen tömörített állományokat hoznak létre. Ennek előnye, hogy a fájlok viszonylag kisméretűek lehetnek úgy, hogy közben nem vész el semmi részlet a szenzorról érkező eredeti adatfolyamból.

5. Az Olympus túlzottan szerény
Robin Wong állítása szerint a japán gyártó túl szerény, nem „hájpolja túl” termékeit, illetve azok műszaki tartalmát, holott azért lenne mit, mint mondjuk a példátlan hatásfokú 5-tengelyes képstabilizátort, vagy a Hi-Res nagyfelbontású kompozit-kép funkciót, vagy akár az OM-D gépcsalád strapabíró képességét.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...