Okostelefonba hajtogatható gimballal állt elő a Vivo

A kamerák képstabilizációjának igen hatékony eszköze a gimbal, ami egy általában több tengelyes, giroszkópokkal, ellensúlyokkal szerelt kiegészítő szerkezet. Az elmúlt évek során ezeknek a külső stabilizátoroknak a méretét már tekintélyes mértékben lecsökkentették a gyártók, azonban egy telefonba, azaz annak kameramoduljába is belepasszírozható változatot még nem láthattunk idén februárig. A kínai Vivo év elején mutatta be forradalmi fejlesztésének koncepcióját, amihez most újabb információk érkeztek.

Kép forrása: Weibo

A „Micro Cloud” névre hallgató rendszer majd június elsejétől lesz elérhető a márka saját termékében, a Vivo X50 Próban. A Vivo szóvivője szerint a sajátjuk sokkal jobb hatásfokú, mint az egyéb rendszerek, hiszen itt nem csak egy-egy lencsecsoport végez ellenmozgást, hanem a teljes kameramodul. A duplagolyós felfüggesztés +/-3°-nyi kiegyenlítő mozgásra képes, ami körülbelül háromszor akkora, mint a hagyományos stabilizátoroké. Csakúgy, mint a fejlett képstabilizációs rendszereknél, úgy itt is kiegészül elektronikussal a mechanikus stabilizáció (ez némi képvágással jár).

Kép forrása: Weibo

A mozgáshoz az energiát két tekercs adja; a kamerát az alaplappal összekötő szalagkábel duplán hajtott, hogy ne akadályozza az egység mozgását. Egy hátránya azért igen szembetűnő az újdonságnak: 4,5 mm vastagságú és 363 mm2 területet foglal, ami több, mint a szokványos modulok esetében. Mivel azonban ez az új rendszer első generációja, ezért nyilvánvalóan lesznek még itt fejlesztések, melyek majd lehetővé teszik a rendszer helyigényének zsugorodását. A Vivo X50 Pro az új stabilizátoron kívül újfajta színszűrőt is kap, aminek a jelenlegieknél 39%-kal nagyobb a fényáteresztő képessége. Az új, teljes rendszernek köszönhetően így a Vivo X50 Pro kamerája 220%-kal több fényt hasznosíthat, mint a Vivo X30 Pro (a stabilizátor hosszabb záridőt tesz lehetővé, így a képalkotó rendszer hosszabb, vagy több expozíciót kombinálhat egy kompozit kép elkészítése során).

Video forrása: sparrowsnews.com

Az egyszer biztos, hogy a Vivo Micro Cloud rendszere igen látványos teljesítményre képes, amit a gyártó által kiadott videók is alátámasztanak. (Forrás: dpreview.com, sparrowsnews.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...