Nanlite Forza 60 LED lámpa – kell neked!

Kompakt, erős fényű LED lámpa érkezett a Nanlite-tól: a Forza 60 egy lámpacsalád legkisebb tagja, ahol a bitang erős LED fényerejét a 0-100%-ig tartó skálán igazíthatjuk igényeink szerint. A Nanlite Forza 60 – amint arról neve is árulkodik – 60 W fogyasztású. A LED 98 CR, illetve 95 TLC („Television Lighting Consistency Index”*) indexű, ami igen pontos színvisszaadást tesz lehetővé fényképezés, illetve filmfelvétel során.

*Röviden a TLCI-ről: a Television Lighting Consistency Index hasonló elvű mérés, mint a CRI, itt is a 100 pont a skála csúcsa, ami a Napfénynek felel meg. Méréskor azonban nem a szubjektív, hanem egy mérőszoftver eredményeit veszik alapul. Ennek megfelelően a 85-100 pont közt szereplő fényforrások esetében nincs szükség utólagos színkorrekcióra, a 70-85 köztieknél egyszerű a színkorrekció, az 50-70 pont közöttieknél már összetett színkorrekcióra lenne szükség, a 25-50 pontot elérő források esetében már különféle fehéregyensúly korrekciós kártyákat kellene bevetni, míg a 25 pont alattiaknál lehetetlen feladat lenne a színek rendbetétele.


Praktikus hordtáska jár a Nanlite Forza 60-hoz

A Forza 60 egy folyamatos fényű LED lámpa, aminek fejegysége tartalmazza a LED-et, a vezérlőelektronikát, az aktív hűtést (a ventilátor szabályozható, illetve ki is kapcsolható), valamint a vezérlőpanelt, ami a különféle kapcsolókat, potmétereket, valamint magát a tápcsatlakozót tartalmazza.

A gyári csomagban megkapjuk a lámpatestet, az állványcsonkot (szabványos, szárnyascsavarral ellátott csatlakozással), valamint egy kisebb méretű reflektort.

A Nanlite Forza 60 a Bowens-hez hasonló bajonettel van ellátva, erre a gyártó által kínált, különféle fényformálókat csavarhatjuk fel.

A LED maga tekintélyes méretű, fénye már 1%-on is olyan erős, hogy szabad szemmel nem ajánlatos belenézni. A LED hőtermelése bár elmarad egy halogén izzóétól, de az aktív hűtés kikapcsolása már kisebb fényerő használata mellett sem ajánlott. A gyártó konkrétan nem írja le, hogy mettől-meddig lehetne (ha egyáltalán) aktív hűtés nélkül üzemeltetni a lámpát, én inkább nem próbálkoztam az egység leégetésével.


A bajonettre rögzített fényformálót a kioldó benyomása után lehet levenni a lámpatestről

A lámpa tetőlemeze méhsejt-rácsos, ami növeli a hűtés hatásfokát. A fenti fotón látható az „emberes” méretű alumínium hűtőborda is, ami a LED-ről vezeti el a hőt. Ha használat közben be van kapcsolva a ventilátor, akkor maga a lámpatest nem érződik melegnek, arra viszont ügyeljünk, hogy a magasra felcsavart LED elé ne tegyünk gyúlékony anyagot, mert a fénykibocsátó dióda fénye igen forró tud lenni.

A Nanlite Forza 60 kezelőfelülete a lehető legegyszerűbb kialakítású: két potméter és egy kapcsoló kiszolgálja a felhasználó összes igényét. Balra a fényerőszabályzó, jobbra mellette a paraméterező potméter/nyomógomb kombinációja látható. Alul a külső táp csatlakozója és a bekapcsoló található.

A Nanlite Forza 60 LED lámpa többféle fényeffektet kínál, mint például villámlás, vihar, kontakthibás izzó, de akár egy tévéképernyő éjszakai villogását is képes (hellyel-közzel) utánozni. Az effekteket nem lehet paraméterezni a lámpán, ehhez kiegészítőkre lesz szükségünk (lásd lejjebb).

A lámpa tápegysége 100-240 V közti feszültségről használható, teljesítménye 15 V, 6000 mA (50/60 Hz-en legfeljebb 3.0 ampert ad le). A tápkocka egy keretbe van behelyezve, ami többféle felszerelési ponttal van ellátva. Így például a tápot az állványra is felakaszthatjuk.

A Nanlite Forza 60 önmagában is egy nagyon jól használható (pici és könnyű: 194,3 x 105 x 82 mm terjedelmű, 1,3 kg tömegű), folyamatos fényű lámpa, de pár extra kiegészítővel válik csak igazi stúdiós „mindenessé”. Külön megvásárolható hozzá egy külső WiFi egység, mert bár a lámpa maga is képes a vezeték nélküli kommunikációra, a kezelőfelületen csak a használni kívánt csatornát állíthatjuk be, amin a Forza 60 a WiFi egységgel párbeszédbe elegyedik.

A gyártó honlapjáról tölthető le Android, illetve iOS alá a NanGuang LED alkalmazás, ami lehetővé teszi, hogy egy okoseszközzel (táblagép, telefon) WiFi-n keresztül rácsatlakozzunk a WiFi egységre, hogy majd azon keresztül vezérelhessük a Forza 60 lámpát.

A rendszer összekapcsolása nagyon egyszerű:

  1. Állítsuk be a használni kívánt csatornát a LED lámpán (pl. 1)
  2. Kapcsoljuk be a WiFi egységet
  3. Indítsuk el a NanGuang LED alkalmazást, és csatlakozzunk rá a WiFi egységre (NanGuang WiFi, az alap jelszó NANGUANGLED)
  4. Az alkalmazásban bökjünk rá a „Group” feliratú négyzetre, majd válasszuk ki az új csoport létrehozását
  5. Adjuk meg, hogy milyen LED-del szeretnénk dolgozni. Ez a Forza 60 esetében „mono-color”
  6. A következő képen a csatornák számai jelennek meg kis négyzetekben; amelyik LED-et csatlakoztatni kívánjuk, annak bökjünk a csatornaszámára, majd ha kész vagyunk, mentsük el a csoportot és máris használható távvezérelve a LED egység.

Az alkalmazás pedig immár lehetővé teszi, hogy a Nanlite Forza 60 számos funkcióját távvezérléssel is kedvünk szerint paraméterezhessük. A teljesség igénye nélkül: állítható például a fényerő, de az effektek is igény szerint beállíthatóak. Az alkalmazás erősségéhez tartozik továbbá, hogy több lámpa esetén ezeket egyszerre, vagy akár egymástól függetlenül is vezérelhessük!

Kattints!

Összességében elmondható, hogy a Nanlite Forza 60 egy igen praktikus, kis helyigényű, és nem utolsósorban kedvező árú LED-es stúdiólámpa, aminek nagyon jó a színvisszaadása, így szerintem mindenképp megérdemli a „Kedvenc” bilétát! A lámpát bruttó 109 900 Ft-os áron vásárolhatjuk meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában, illetve szaküzleteiben.

Nanlite Forza 60

A Nanlite Forza 60 LED lámpát, valamint a NanGuang CN-W2 WiFi vezérlőt a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...