Lume Cube – a Terminátor lámpása

A Lume Cube egy kb. 4 x 4 x 4 centiméteres, 105 grammos világító páncélkocka, ami ütés-, víz- és porálló: meg se kottyan neki, ha például 30 méteres mélységbe magunkkal visszük az óceán sós vízébe. Fényét 150 lumenes lépésekben akár 1500 lumenig növelhetjük, és a gyártó nem viccelt ezzel az értékkel; tilos (!) belenézni a 6000 K színhőmérsékletű LED fényébe! A brutális fényáradatot némi hő is kíséri, így számolni kell a kocka melegedésével, ha rendesen rátoljuk a kraftot. Ezért nem ajánlott a fénykockát „pofára ejtve”, azaz LED-del lefelé bekapcsolva hagyni, vagy letakarni.

A Lume Cube két nyomógombot, egy szabványos állványmenetet és egy USB aljzatot is felsorakoztat. Utóbbin a beépített akkumulátor töltése zajlik, ami a gyári adat szerint 50%-os fényerővel való használat esetében kb. kétórányi üzemidőre elegendő teljesítménnyel bír. Az eszköz beépített Bluetooth modul segítségével kommunikál a külvilággal – elsősorban okostelefonnal vezérelhetjük a Lume Cube-ot (a legfrissebb Lume-X alkalmazással), de a két gombbal, okoseszköz nélkül is munkára bírható a jószág.

Amint látható, az általam bemutatott egység már megjárta a világot, „arcát” sebhelyek tarkítják. A sérülések azonban kifejezetten jól állnak neki, akár patinásnak is láthatjuk a kis fémkockát. A horzsolások ellenére tökéletesen működik a Tripont Foto Video Kft. által forgalmazott termék.

A LED-del ellentétes oldalon (nevezhetjük hátoldalnak is), az USB csatlakozó található, amit egy erős, jól szigetelt, és méretes csavar mögé rejtettek a tervezők. Ezt a csavart pénzérmével, kulccsal, vagy egy nagyobb csavarhúzóval is forgathatjuk. Menete elég masszív ahhoz, hogy kézi erővel ne lehessen megszakítani.

A negyedcolos állványmenet egy nagyon hasznos része a Lume Cube-nak. A menet közreműködésével nem csak klasszikus állványokra, állványfejekre erősíthető a lámpa, hanem kalandkamerák, videokamerák kiegészítőire egyaránt.

Egyedül egy pánt felfűzési pontot (egy egyszerű fémhurkot) hiányolok az eszköz külsejéről: ha már strapabíró a kocka, akkor miért ne lógathatnánk akár övünkről, ha mondjuk hegyet mászni megyünk a haverokkal? Akár barlangászoknak is segítségükre válna ez a fényforrás, mint afféle „világítsd be a pokol legmélyebb bugyrát egy LED-del” megoldás.

A LED fölött, az egyik sarokban egy pici kör alakú szenzor található. Ez teszi lehetővé, hogy a Lume Cube slave villanóként működhessen – nem minden feladat hárul tehát kizárólag a Bluetooth-os távvezérlésre. Mindenképp érdemes még tudni, hogy a Lume Cube többféle kiszerelésben kapható: nem csak szingliként, hanem párosával, vagy akár négyesével is vihető egy-egy csomagban. Sőt, a gyártó számos kiegészítőt is kínál hozzá, mint például színes csavarokat (az USB csatlakozó mögé), méhsejt-rácsos előtéteket, DJI Phantom drónhoz való tartókat, okostelefon tartó-szettet, kerékpáros rögzítőt, GoPro rögzítő-rudat, mágneses színszűrőket, diffúzgömböket, és még sorolhatnám napestig.

No, de nézzük, hogyan működik a LED-kocka: a bal oldali gombbal a folyamatos fényt kapcsolhatjuk be. Minél többször nyomjuk meg ezt a gombot, annál erősebb lesz a kibocsátott fény (tíz lépés, ugye). Ha ezt a gombot öt másodpercig nyomva tartjuk, kikapcsol a fény. A jobb oldali gomb egyszeri megnyomása bekapcsolja a Bluetooth modult, ha öt másodpercig lenyomva tartjuk, akkor az optikai szenzor aktiválódik, ha még egyszer megnyomjuk ezt a gombot, akkor kikapcsol a fény. Nyilván sokkal egyszerűbb és áttekinthetőbb a Lume Cube használata a dedikált alkalmazáson keresztül, ami lehetővé teszi a kocka képességeinek teljes kiaknázását. Lássuk az új Lume-X app kezelőfelületét:

Kattints!

A képernyő képmentések szerintem magukért beszélnek. A kocka összepárosítása az alkalmazással sem okoz különösebb gondot (főleg úgy, hogy a gyártó „oktató” videókat is feltöltött a weboldalukra, ahol mindent töviről-hegyire, szájbarágósan elmagyaráznak – angolul). A Lume Cube-on nyomjuk meg jobb oldali gombot, mire a kocka villan egyet, amivel jelzi, hogy bekapcsolt a BT modul. Ezután kapcsoljuk be a telefonon is a Bluetooth modult, majd nyissuk meg a Lume-X alkalmazást, ami első körben kérni fogja, hogy regisztráljuk termékünket. Ehhez írjuk be a Lume Cube dobozán található sorozatszámot, nevünket, és email címünket. Ha ez megtörtént, az alkalmazás automatikusan csatlakozni fog a bekapcsolt kockákhoz.

Értékelés

Nagyon tetszett, hogy a Lume Cube gyakorlatilag elpusztíthatatlan, hogy vezeték nélkül távvezérelhető (akár vakuként is használható), hogy gyorsan tölthető (kb. egy óra alatt fullon van), hogy brutálisan erős a fénye (akár már az első fokozat is elegendő lehet filmezéshez), hogy nem kell mindenáron telefon a használatához (de azért az alkalmazással lehet kihozni belőle a maximumot), hogy rengeteg hasznos kiegészítő kapható hozzá. A kis LED-kockának azonban vannak árnyoldalai is: elsősorban a kissé kékes fénye lehet zavaró; nem értem, hogy a gyártó miért pont ezt a színhőmérsékletet választotta, és miért nem inkább a semleges „napfényt”, illetve miért nem változtatható a kocka színhőmérséklete. Ha tehát többféle fényforrással dolgozunk, gondot okozhat a lámpák színvilágának összeegyeztetése. A beépített akku teljesítménye sem rekorder: alacsonyabb fokozatokon használva (pl. az első hármon), körülbelül egy óra alatt lemerül az eszköz. Ezt a hendikepet mondjuk külső USB áramforrás használatával kiküszöbölhetjük, de az plusz teher és jószág a fotós hátizsákban.

A Lume Cube bruttó 29 900,- forintért kapható szingliként, 56 900,- forintért párosával, illetve 111 900,- forintért négyesével. A kiegészítők listáját ide kattintva találjátok. A terméket a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...