A FeiyuTech G360 rövid bemutatója

Aki gyakran készít felvételeket kisebb kézi kamerákkal, kalandkamerákkal, vagy akár 360°-os, gömbpanoráma-gyártó készülékekkel, az tudja, mennyire fontos, hogy a videók ne mozduljanak be. Talán a 360°-os mozgóképeknél a legfontosabb, hogy a felvételkészítés a lehető legstabilabb legyen: aki látott már kézből felvett, remegős „térvideót”, az ismeri azt az érzést, ami erősen hasonlít a tengeribetegségre. Mit lehet hát tenni a bemozdulások ellen? Nos, választhatunk olyan 360°-os kamerát, ami beépített stabilizátorral van felvértezve (elég ritka), feltehetjük állványra a gépet (akkor viszont elveszítjük a mobilitást), vagy használhatunk úgynevezett gimbalt, avagy kézi stabilizátort.

Mi is az a gimbal? A gimbal egy olyan eszköz, kiegészítő, ami egyrészt stabilizálja a rászerelt kamera képét, másrészt biztosítja, hogy a kamera orientációja az azt tartó kéz, drón stb. mozgásától független maradhasson. Ha tehát egy gimbalra szerelt fényképezőgépet vagy videokamerát ráállítunk egy témára, akkor a gimbal képességei által meghatározott mértékben oldalirányba, forgásirányba elmozdíthatjuk kezünket, vagy akár bólintó mozgást is végrehajthatunk anélkül, hogy a kamera képe elmozdulna. A FeiyuTech G360 háromtengelyes gimbal kifejezetten a kézi gömbfelvételekhez készült, de ettől függetlenül használható a legtöbb kisebb testű kalandkamerával, kompakttal, vagy akár okostelefonnal (ha van megfelelő közdarabunk hozzá) egyaránt.

Nézzük a FeiyuTech G360 legfontosabb műszaki paramétereit:

  • Mérete: 218 x 115 x 62 mm
  • Tömege: 360 gramm akku és ellensúlyok nélkül
  • Áramforrás: 3,7V, 3000 mAh teljesítményű akkumulátor (6 órás üzemidőt biztosít egy töltéssel)
  • Mozgás: 360°-os billenés, 360°-os svenkelés, 100°-os dőlés
  • Mozgatási sebesség: billenés 2-75°/mp, svenkelés 3-150°/mp (alkalmazással állítható)
  • Állványmenet: van, 1/4”-os
  • Teherbírás: kb. 300 gramm
  • Vezeték nélküli csatlakozás: Bluetooth
  • Csatlakozó aljzat: mikró USB (töltés, firmware frissítés)

A FeiyuTech G360 kezelőfelülete a lehető legegyszerűbb kialakítást kapta, így akár okostelefon nélkül is gyorsan, egyszerűen használhatjuk a rendszert. Felülről lefelé haladva ezek a gombok ezekért a funkciókért felelnek: többszínű LED, ami jelzi a működési módot, a vezeték nélküli kapcsolatot, X-Y tengelyes kurzor (joystick), amivel a fejet mozgathatjuk, „funkció” gomb, ami a bekapcsolást és a módok közti váltást teszi lehetővé, Panoráma gomb, amivel automatikus svenkelést hajthatunk végre.

Mielőtt üzembe helyeznénk a gimbalt, helyezzük a mellékelt akkumulátort a szétcsavarható markolatba (a katód, avagy a plusz vége az akkunak felfelé mutasson), csavarjuk össze a gimbal felső részével, majd az USB aljzaton keresztül töltsük fel teljesen az áramforrást.

A kameránk aljára csavarozzuk fel a gimbalhoz kapott cseretalpat, majd csúsztassuk be az összeszerelt egységet az állványfejbe. Az állványfejen számozott skála található, ennek a gimbal kiegyensúlyozásánál lesz szerepe, lásd kicsit lentebb. Most, hogy összeraktuk a gimbalt, felhelyeztük rá a kamerát, csavarjunk fel a szintén skálával ellátott menetes rúdra a mellékelt ellensúlyokból.

Érdemes két tárcsát felcsavarni, mert ezeket egymáshoz szoríthatjuk a meneten, így szállításkor sem állítódik el a beállított egyensúly. Az állványfej cseretalpat tartó része négy irányba mozgatható, így a fejet is kiegyensúlyozhatjuk a megfelelő beállításokkal.

A cseretalpat kézzel is felerősíthetjük a kamerára; a párost biztosító retesz tartja a helyén, így ha elfelejtettük meghúzni a fejnél a cseretalpat a sínben rögzítő csavart, a kamera akkor sem tud leesni a gimbalról.

Ha állványra szeretnénk helyezni a gimbalt, akkor azt megtehetjük, ugyanis a markolat alján egy szabványos, 1/4″-os menet található. A rögzített gimbalt okoseszközről vezérelhetjük a Feiyu ON (iOS és Android alá elérhető) alkalmazás segítségével:

Amint látható, az alkalmazás segítségével használható csak ki igazán a FeiyuTech G360 tudása, hiszen okoseszközről vezérelve férhetünk hozzá olyan rejtett paraméterekhez, mint például a motorok dinamikájához, a követési beállításokhoz, vagy a joystick paramétereihez. A firmware frissítés is innen kezdeményezhető, de szükségünk lesz hozzá a vezetékes USB kapcsolatra.

A motorok sebességét a telefon vagy táblagép kijelzőjén végzett köríves mozdulattal tudjuk csökkenteni vagy növelni. Az ábra egyértelműen mutatja, hogy épp melyik motor teljesítményét fogjuk befolyásolni.

A svenkelés, bólintás, gördülés követési sebességét és követési holtterét is itt, külön-külön oldalakon tudjuk igényeinknek megfelelően beállítani.

A joystick irányainak felcserélése is megoldható, ráadásul a kis botkormány által indított mozgások sebessége is paraméterezhető.

Használat közben az okoseszköz képernyőjén egy virtuális botkormány jelenik meg, amit értelemszerűen ujjaink és a képernyő segítségével tudunk „mozgatni”. A FeiyuTech G360 motorjai szinte hangtalanok, ennek előnyét elsősorban a filmkészítők fogják értékelni, hiszen nem kell a zajszűréssel foglalkozni. És ilyen a FeiyuTech G360 működés közben:

Értékelés

A FeiyuTech G360 univerzálisan használható tetszőleges 360°-os kamerával, okostelefonnal, vagy kompakt fényképezőgéppel, ha nem lépjük túl a készülék teherbírását. A rendkívül finoman beállítható kiegyensúlyozásnak köszönhetően nagyon jó a rendszer hatékonysága. Aki inkább állványon használná az automatikus funkciókat, mint például a panorámakészítést, az ezt is könnyűszerrel megteheti, hiszen a termék rendelkezik szabványos állványmenettel. Az iOS és Android rendszerek alá letölthető alkalmazással pedig a legapróbb, legjelentékenyebbnek tűnő paraméter is az adott feladathoz, kamerához igazítható. A cserélhető akkumulátornak nagyon jó a teljesítménye, bekapcsolt Bluetooth-szal és folyamatos mozgatással is majdnem elérhető a gyártó által ígért hat órás üzemidő. A FeiyuTech G360 bruttó 119 899 forintos áron vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. szaküzletében, vagy a webshopon keresztül.

FeiyuTech G360

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...