A Samyang AF 12 mm F2 X bemutatója – ultra nagylátó FujiFilm vázakra!

Idén november elején mutatta be újdonságát a Samyang: a korábban már Sony E-bajonettel elérhető AF 12 mm F2 némileg átdolgozott verziója, az AF 12 mm F2 X immár FujiFilm X-menettel is megvásárolható. Az APS-C méretű képérzékelőket kirajzoló objektív tíz csoportba rendezve összesen 12 lencsetagot tartalmaz, ahol három különösen alacsony szórású, egy hibrid aszférikus, illetve egy aszférikus kialakítású lett. A gyártó az UMC bevonatának frissített változatát vitte fel az objektív frontlencséjére. A hét lamellából kialakított íriszt F22-ig lehet szűkíteni, a szűrőmenet átmérője 62 mm, a legkisebb tárgytáv 20 cm. Az élességállítást egy lineáris léptetőmotor végzi, ami halk és fürge munkavégzést garantál. A 70 x 59,2 m-es terjedelemhez 213 grammos tömeg társul, tehát a Samyang AF 12 mm F2 X nem nevezhető nehézsúlyú birkózónak.

A koreaiak újdonsága az időjárás viszontagságai ellen is védett, így a párás, esetleg poros környezetben sem kell felhagyni a fényképezéssel. Az ekvivalens 18 mm-nek megfelelő látómezőt kínáló optika fém bajonettel, elektronikus kontaktokkal van ellátva, s kompatibilis a legtöbb – akár legújabb – FujiFilm vázzal is. Az adatok tehát bekerülnek a fényképek EXIF adattáblájába, így a későbbi szortírozásnál sokkal könnyebb dolga lesz a fotósnak.

Az objektív „javarészét” a széles fókuszgyűrű teszi ki, ami rendkívül pontos és finom élességállítást tesz lehetővé: az elektromechanikus gyűrű kellemesen csillapított, bordázata nedves kézben is biztos fogást eredményez. A tubus jó minőségű műanyagokból készült, így a termék – ahogyan azt fentebb is jeleztem – könnyű lehet. A kis méretének hála remekül illik a kisebb vázakhoz, mint amilyen például a bemutatóhoz kapott FujiFilm X-T30 Mark II.

Az objektív hátsó lencsetagja fix pozíciójú, ezért a bajonettet körbeölelő gumigyűrűvel közösen látják el a szigetelő szerepkört.

Egy fontos előnye a Samyang AF 12 mm F2 X-nek, hogy a frontlencse elé hagyományos kialakítású szűrőket csavarhatunk, nincs szükség speciális felfogató keretre és drága lapszűrőkre. A Napellenző bajonettes, levehető.

A próbák során az automatikus élességállítás zajtalanul, fürgén történt, a fókuszálás az esetek túlnyomó részében pontos is volt, ami azért nem utolsósorban a FujiFilm X-T30 Mark II pompás AF rendszerének is köszönhető.

De ennyi külső vizsgálódás után lássuk, hogyan teljesített a Samyang AF 12 mm F2 X optikailag, azaz mire számítson a fotós a használat során. Kezdjük is egyből a geometriai torzításokkal, amelyek egy ehhez hasonló ultra nagylátónál jól láthatóak szoktak lenni – vagy mégsem?

Az AF 12 mm F2 X olyan csekély torzítást mutatott, hogy először azt hittem, bekapcsolva maradt a képkorrekciós profil a nyersfájlok hívásakor. Amint kiderült, hogy mégsem, arra kezdtem gyanakodni, hogy esetleg „beégetett” profillal állok szemben, de a RawTherapee kijózanító tények elé állított: a Samyang aprósága valóban alacsony hordótorzítású.

A lencserendszer fókuszlégzése viszont jól látható, így a filmkészítőknek számolniuk kell a látószög változásával, ha fókuszhúzást hajtanak végre az élességi tartomány két vége közt.

Kattints!

Egyáltalán nem lepett meg, hogy erős fényforrásokkal szemben elkattintva becsillanásokkal találkozhatunk a képen. Mint az ultra nagylátószögű objektívek többsége, úgy a Samyang AF 12 mm F2 X is hajlamos „érdekes fényhatásokra”, ha erős fényforrásokat, mint például a Napot ügyetlenül (vagy készakarva) vesszük bele a kompozícióba. Ilyenkor a némileg csökken a kontraszt, de ennek mértéke nem drámai.

A peremsötétedés egészen F5.6-ig viszonylag erős marad, de azért vegyük figyelembe, hogy a fenti animációban kihangsúlyoztam a hatást, hogy az jobban érzékelhető legyen – a valóságban ez nem ennyire erőteljes, és – persze – könnyűszerrel korrigálható.

Teljesen nyitott blendével némi színhiba is észrevehető az erősen kontrasztos részleteknél, de némi rekeszeléssel megszüntethetőek a lilás él-elszíneződések.

Kattints!

A Samyang AF 12 mm F2 X képélességével meg voltam elégedve, nem nagyon lehet belekötni még pixelkukkoláskor sem. A kép közepe már F2.0-án is éles, kontrasztos, a sarkokban (avagy az extrém széleken) F2.5-től válik tökéletessé a képminőség. A képminták itt találhatóak.

További észrevételeim csokorba szedve:

  • A Napellenző lecsavarható, de fordítva nem lehet felcsavarni az objektívre, így külön kell szállítanunk
  • Bár a termék zömében műanyagból készült, a kidolgozási minősége kifogástalan
  • A fókuszmotor tényleg gyors és halk, de ami fontosabb, hogy pontos is
  • Az objektív nem kommunikálja megfelelően a „végtelen állást” a váz felé

Értékelés

A Samyang AF 12 mm F2 X egy remek kis ultra nagylátó, amivel minden szempontból csak gazdagodott a FujiFilm X-rendszere. Csekély a geometriai torzítása, gyors, néma és pontos az AF működése, jó a képélessége már nyitott blende mellett is. A tubus szigetelt, így a párás, poros környezet nem tesz benne kárt, persze, olyan mértékű védelemre azért ne számítsunk, mint amilyen a csúcskategóriás lencserendszerekbe kerül. Előfordulnak színhibák, a becsillanások itt-ott kissé erősek, s a fókuszlégzés mértéke miatt a filmkészítőknek, operatőröknek oda kell rá figyelniük munka közben. Az AF 12 mm F2 X a Tripont Foto Video Kft. webshopjában bruttó 159 900 forintért vásárolható meg, ami egy elfogadható ár ezért a teljesítményért. Tőlem jár neki a „Jóféle” biléta!

Samyang AF 12 mm F2 X

A Samyang AF 12 mm F2 X objektívet és a FujiFilm X-T30 Mark II vázat a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam a bemutatóhoz. Az objektív termékoldala itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...