A Canon (ismét) az űrbe megy

A Rocket Lab legközelebbi rakétáján ott lesz a Canon CE-SAT-IB műholdja is. A 67 kilogrammot nyomó mikro-műholdat az Új-Zélandi Launch Complex 1 nevű indítóhelyről lövik majd fel Földkörüli pályára. Elvileg már korábban is sor került volna a kilövésre, de a világjárvány ezeket a terveket is keresztülhúzta. A Canon Electronics Satellite Systems Lab csoportjának vezetője, Dr. Nobutada Sako a következőket nyilatkozta a kilövést koordináló Spaceflight Inc. képviselőjének: „Ez a kilövés nagyon fontos a Canon Electronics részére, hiszen egy olyan műholdat bocsátunk fel az égbe, ahol az előzőhöz képest komolymértékben növeltük a házon belül fejlesztett komponensek arányát. A Spaceflighttal kötött partnerség nagy segítséget jelent számunkra ennél a küldetésénél, így egy sikeres kilövés elébe nézünk.”.

A Canon CE-SAT 1 / CE-SAT 1B (Kép forrása: Canon)

Anno 2017-ben a Canon a CE-SAT-I mikro-műholdját Indiából lőtte ki az űrbe – a küldetés sikerrel járt. A CE-SAT-IB gyakorlatilag ennek az elődmodellnek a „tömeggyártott” változata, s immár napelemek és akkumulátorok felelnek az energiaellátásért. Az optikai részlegen egy Cassegrain (hajtogatott fényútú tükrös rendszer) 40 cm átmérőjű, 3720 mm fókusztávú teleszkóp játssza a főszerepet, ami egy az EOS 5D Mark III-ból ismert (persze, módosított) érzékelőre rajzol. Ezzel a kombinációval 600 km-es magasságból olyan felbontás érhető el, ahol 1 méter 1 pixelnek felel meg.

A hordozórakétával összesen hét darab mikro-műholdat küldenek fel az űrbe, ahol a Canon CE-SAT-IB szatellitje lesz az elsőszámú és legfontosabb szállítmány. Ha minden rendben megy, a Rocket Lab 2021-ig havi rendszerességgel küldene fel további műholdakat. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...