Ijesztően valósághű a Disney arccsere technológiája

Már hosszú évek óta zajlik a különféle neurális mélytanuláson alapuló arccsere algoritmusok fejlesztése, amelyekkel álló- és mozgóképeket egyaránt manipulálhatunk kedvünkre. Noha érdekes a technológia, nem veszélytelen, hiszen az egyre kifinomultabb eljárások egyre élethűbb eredményeket szülnek, s egyre nagyobb a visszaélések lehetősége. Most azonban tekintsünk el egy kicsit a negatívumoktól, hiszen a Disney kutatói a fejlesztések során olyan új mérföldkőhöz érkeztek, ami a korábbiaknál sokkal jobb, pontosabb eredményeket generál.

„Legjobb tudomásunk szerint ez az első olyan eljárás, amivel fotórealisztikus, idő-koherens eredményeket lehet elérni megapixeles felbontásban.” – olvasható a Disney Research Studios és az ETH ZürichHigh-Resolution Neural Face Swapping for Visual Effects” című írásában.

A kifejlesztett új módszer célja az, hogy az ember arcának „statikus identitási információit” elválasszák a „dinamikus viselkedési információktól”, lehetővé téve így, hogy az egyes alakítások (performanszok) bármely két személy közt átvihetőek legyenek. Az algoritmus nem csak az arckifejezéseket, hanem a kontrasztot és a fényt, megvilágítást is realisztikusan igazítja a célszemélyhez, illetve annak környezetéhez. „Eljárásunk olyan lenyűgöző és meggyőző eredményeket produkál, melyeket nehéz megkülönböztetni a valódi képektől” – írják a kutatók.

S míg más arccserés eljárásokkal például csak 256 x 256 pixeles felbontás érhető el, a Disney-féle algoritmussal már az 1024 x 1024 pixeles képméret sem lehetetlen. Az efféle technológiák rendkívül hasznosak lehetnek például a filmiparban, ahol esetleg egy elhunyt színészt lehet újra életre kelteni a vásznon (gondoljunk csak például Carrie Fisherre a legutóbbi Csillagok Háborúja filmben). Persze, amint azt fentebb említettem, az egyre élethűbb arccserés eljárások a hamis hírek és a lejárató kampányok gerincévé is válhatnak. Aki mélyebben bele szeretné ásni magát a Disney kutatásaiba, az olvassa el ezt az anyagot. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.