Az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS bemutatója

Az Olympus ma reggel mutatta be legújabb m4/3-os lencserendszerét, az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS-t, amivel a japán mérnökök elsősorban a hobbi természetfotósok igényeit szeretnék kielégíteni. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy az Olympus hazai képviselete még a hivatalos megjelenés előtt rendelkezésemre bocsátotta ezt az extravagáns szupertelét, így nem csak a sajtóközleményt, hanem már az első tapasztalataimat és egy csokornyi képmintát is meg tudok veletek osztani.

Kép forrása: Olympus

A legfontosabb műszaki paraméterek: por- és cseppálló kivitel (a gyártó elmondása szerint ugyanolyan mértékű a szigetelés, mint a PRO optikák esetében), az optikai formula többek közt négy ED (extra-alacsony szórású), két Super HR (szuper-nagy törésmutatójú), valamint két HR (nagy törésmutatójú) lencsét tartalmaz, de az Olympus ZERO (Zuiko Extra-low Reflection Optical) bevonata is megtalálható egyes üvegfelületeken (ennek szerepe a szellemképek és a becsillanások csökkentése). A beépített képstabilizátorral is felszerelt M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS ekvivalens 200-800 mm közti tartományt kínál, ami az MC-14 és az MC-20 telekonvereterkkel tovább növelhető (ekv. 1120, illetve 1600 mm-ig). Az objektív óriási gyújtótávolsága ellenére igen kicsi (205,7 x 86,4 mm), és könnyű (1120 gramm az állványcsonk nélkül), a szűrőmenet átmérője is csupán 72 mm. A legnagyobb nagyítás 0,57-szeres, míg a legkisebb tárgytáv 1,3 méter (a teljes zoomtartományban), tehát akár makrózni is lehet az üveggel.

A kvázi-makró képességet tovább tetézi, hogy az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS kompatibilis az Olympus Focus Stacking (fókuszrétegezés) funkciójával, így igen komoly makró felvételeket készíthetünk óriási mélységélességgel. A tubuson fókuszhatároló, AF/MF, valamint képstabilizátor be/ki kapcsoló is található, tehát ezeket a szolgáltatásokat villámgyorsan, menü-búvárkodás nélkül is elérhetjük.

Lehetőségünk van arra, hogy az objektív belső tubusát lezárjuk 100 mm-es állásban, így az szállításkor nem zoomol ki, ami az esetleges sérülések elkerülésében lehet hasznos.

Az objektív automatikus élességállítása kellemesen gyors, ami részben annak köszönhető, hogy a téma függvényében fókuszhatárolást alkalmazhatunk, részben pedig annak, hogy az optika hátsó, azaz kisebb méretű (tehát könnyű) lencsetagjait mozgatja a motor.

Az állványcsonkot le is szedhetjük a tubusról (én inkább rajta hagynám), az elforgatást biztosító görgőket pedig az opcionálisan megvásárolható Olympus DR-79 díszítőgyűrűvel takarhatjuk le, védhetjük a szennyeződésektől.

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS beépített képstabilizátora kb. 3 FÉ előnyt nyújt fotózáskor, filmfelvételkor, ami a vázba épített stabival tovább növelhető. 100 mm-es állásban is érdemes használni ezt a funkciót, de 400 mm-en már kötelező, ha nem akarunk bemozdult képeket. A próbák során, ahol egy OM-D E-M1 Mark II gépvázra volt csavarva ez a lencserendszer, 1/10 mp-et tudtam megfogni remegés nélkül:

Kattints!

Zoomoláskor az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS 123 mm-es állásban már F5.4-es rekeszre vált, majd 138 mm-en F5.6-ra. Az F6.3-as értéket 300 milliméteren érjük el, addig a blende fokozatosan szűkül, ahogy zoomolunk.

A fenti animáción látható, hogy az Olympus zoom-teléje kifejezetten jól áll az OM-D E-M1 Mark II-nek, s mivel nem túl nagy a tömege, még az egyensúlyból sem billen ki a szett. Persze, amint arra fentebb már céloztam, a monopod használata erősen ajánlott, főleg, ha már a nagyobb gyújtótávolságokkal fotózunk.

Az objektív tubusán a zoomgyűrű esik közelebb a vázhoz, s mivel ezt gyakrabban is használjuk, mint a fókuszgyűrűt, így kényelmesebb a rendszer használata is. A külső ízlelgetése után nézzük meg, mire képes optikailag az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS.

Első körben a kép geometriai torzítására voltam kíváncsi. A fotókat kizárólag RAW formátumban készítettem el, azokat pedig az Adobe Camera RAW 12.2.1.417 verziójával alakítottam JPEG állományokká. A fenti animáció az ACR konverziók eredményeit mutatja. Itt gyakorlatilag semmi torzítás nem látható, tehát az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS sem hordó-, sem párnatorzítást nem produkál! Kíváncsiságból azért megnéztem a fájlokat a beégetett profilokat figyelmen kívül hagyó RawTherapee 5.8-as kiadásával is:

Az eredmény pedig ugyanolyan lett, tehát az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS képe ilyen szempontból tökéletes! Ezután a peremsötétedésre voltam kíváncsi, amit 100, 200, 300, valamint 400 mm-en vettem nagyító alá:

Ahogy látható, a vignettálás minimális, jellemzően 1 FÉ blendeszűkítéssel szinte teljesen megválhatunk a jelenségtől. 400 mm felé haladva viszont egyre erősödik a kezdő F-értéken jelentkező peremsötétedés.

Kattints!

A háttérelmosás egy esztétikai kérdés, s mint olyan szubjektív megítélés alá esik. Az M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS hasonló objektívekkel szinte azonos bokeh-t mutatott, s ellenfényben az optika képe lágy és kissé „zavaros” lesz (ezt a jelenséget már láttam valahol..). Egyébként az üveg már kezdő F-értékeken is kellően éles, kontrasztos képet ad, némi rekeszeléssel pedig makulátlan eredményeket lehet elérni.

Az 1,3 méteres tárgytáv a teljes zoomtartományra érvényes, így klassz makrókat lehet lőni az objektívvel. Lilás él-elszíneződéssel nem találkoztam, pedig több erősen kontrasztos témát is lencsevégre kaptam a próbák során (lásd majd a képmintákat).

Kattints!

Értékelés

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS remek eszköz azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak a fényerős, nagy „kályhacsöveket”, vagy egyszerűen csak kompakt, könnyű, és viszonylag kompromisszummentes alternatívát keresnek. Gyors az AF, nincs színezés, nincs geometriai torzítás, kellően jó teljesítményű a stabilizáció, használhatjuk az 1,4x és a 2x telekonvertereket is, a képélességgel és a kontraszttal sincs gond. Sőt, még a lencserendszer ára is rendben van: augusztus közepétől bruttó 449 000,- forintos áron vásárolhatjuk meg 3 év garanciával! Tőlem egyértelműen jár neki a „Kedvenc” biléta!

Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS

Az Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400 mm F5.0-6.3 IS objektívet és az OM-D E-M1 Mark II fényképezőgépet az Olympus hazai képviseletétől kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...