Fantasztikus kiállítást és fotós bulit rendezett Tihanyban az Olympus!

Még április közepén írtam arról, hogy az Olympus fotópályázatot hirdet „Most vagy Soha” címmel. Bár a koronavírus „kissé” megkavarta a világot, mégis sikerült lezárni a pályázatot, s megvannak a győztesek! A közel 1300 beérkezett pályamű közül kiválasztott 32 remekműből a zsűri fantasztikus kiállítást rendezett (a fotók megtekinthetők a tihanyi Apátsági Rege Cukrászda falain)! Alábbi felvételeket Dékány Zsolt készítette, s szíves engedélyével megosztom veletek a július 24-én tartott megnyitó hangulatát.

Egy fotókiállítás margójára

A fotós küldetése megörökíteni a pillanatot. Minden körülmények között. Néha életünk legszebb eseményeiről, néha drámákról, veszélyekről, elmúlásról. Néha csak a csendről. Segít emlékeznünk…

A világjárvány forgószínpadán volt, aki a „frontvonalban”, volt aki a kihalt utcákon, tereken alkotott, s rengetegen élték ki kreativitásukat, vagy bújták félretett fotóalbumaikat a ránk zárt időben. Egy kicsit széthullott minden. Ám ebben a ma embere számára ismeretlen világban megszületett egy gondolat. Egy kiállítással egybekötött fotópályázat, a Most vagy Soha gondolata.

Bárki pályázhatott, akit épp ez a lehetőség sarkallt fotózásra az adott körülmények között, vagy aki korábbi alkotásai között bukkant a Most vagy Soha hangulatára. Közel 1300 pályamunka érkezett. Érezhetően sikerült éltető programot kínálni az amatőr és a profi fotósok közösségének egyaránt. Mindent szabad volt, csak ez az egy volt kötött: a megismételhetetlen pillanatot mutassa a kép. Lehetett bármilyen kamerát, de akár mobiltelefont is használni. Engedélyezett volt az utómunka, sőt az Instagram filterek is.

Igazi alkotói szabadságot adott a pályázat, s ez abban is nagyon szépen megnyilvánult, hogy bár ott volt azért a vezérfonal, mégis mindenkinek mást jelentett a Most vagy Soha a képek tanúsága szerint. A július 24-i megnyitóra sem lehetett kategóriákba rendezni a szakmai zsűri és az Instagram közösség által kiválasztott alkotásokat. A kiállításnak otthont adó tihanyi Apátsági Rege Cukrászda falain csupán pár hasonló szál köti össze a HPIX Kreatív Fotolaborok által valósággal vászonra festett műveket.

Ahogy haladt előre az idő, úgy nőtte ki magát az esemény, így a megnyitót három workshoppal egészítették ki a szervezők, melyen bárki díjmentesen részt vehetett, és kipróbálhatta a névadó márka készülékeit, objektívjeit. Akár saját felszereléseikkel, akár a kipróbálható készülékekkel merülhettek el az enteriőr-, a gasztro-, vagy épp a modellfotózás rejtelmeibe a résztvevők, lelkes és profi márkanagykövetek kalauzolásában.

Barkó Ágoston (az Apátsági Múzeum igazgatója)

A résztvevők és a szervezők visszajelzései alapján is méltán nevezhető az esemény az év megnyitójának.” (Forrás: thelifeexplorers.com)

Bánhalmi Norbert (profi fotós, Olympus Ambassador)

Herman Dóra az Olympus „Most vagy Soha” fotópályázat nyertese

Horváth Dániel (profi fotós, Olympus Ambassador)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...