Menedzselheted a szerzői jogaidat a Facebookon

Új szerzői jog menedzsment rendszert mutatott be a Facebook, aminek segítségével a fotósok és „tartalomkészítők” jobban kézben tarthatják képeik sorsát. Dave Axelgard, a Facebook embere azt nyilatkozta hétfői sajtóközleményében, hogy azt szeretnék elérni, hogy a Facebook biztonságos és értékes hely legyen a tartalomkészítők és képanyagaik részére. E célnak a legfontosabb kulcsa a frissen bejelentett Rights Manager for Images (képek szerzői jogának menedzselő rendszere) szolgáltatás.

A Rights Manager eszközt a Facebook Creator Studio platformján kell keresni, ahol a tartalomkészítők nem csak a Facebookon, hanem az Instagramon is felügyelhetik fotóikat, illetve azok sorsát. Így például a kép jogos tulajdonosa („a szerző”) eltávolíthatja anyagait, amit esetleg mások saját profiljuk alatt tesznek közzé, de – ha az érdekében áll – „képtulajdonosi linket” adhat a „kölcsön vett” képhez, vagy egyszerűen felügyelheti a megosztások irányát. Persze, a szerző kivételeket is tehet, azaz engedéllyel rendelkező partnereket kivehet a szerzői jogi felügyelet alól.

A Rights Manager azonban nem érhető el automatikusan mindenki számára, hanem a tartalomkészítőnek ki kell töltenie egy elektronikus kérvényt, ami azt is tartalmazza, hogy mely oldalak védelmét kéri, illetve milyen szerzői jogi státusza van (magánszemély, kiadó stb.), milyen jellegű tartalomra kéri a védelmet és hasonlók. Ez a Rights Manager a Facebook platformon azonban nem egyedülálló szolgáltatásként van jelen, hanem egy sor egyéb funkció mellett védi a szerzői jogokat. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...