A Canon bejelentette az első RF-bajonettes EOS C kameráját

Megjelent a Canon EOS C70, a japán gyártó első tükörnélküli, RF-bajonettes videokamerája. Érdemes megfigyelni a váz vonalvezetését és kialakítását, mert gyanítom, hogy a legfrissebb pletykák főszerepét játszó EOS R1 is nagyon hasonló külsővel fog megjelenni (ez persze, csak sejtés..)! Szóval, a C70-re felcsavarhatjuk az összes eddigi RF-bajonettes lencserendszert, de – persze – a megfelelő konverterrel az EF és más bajonettel felszerelt optikák is beüzemelhetők lesznek. A C70 lelke egy Super35 érzékelő, ami a Canon Dual Gain Output (DGO) rendszerének második generációját alkalmazza. A DGO lényege: a rendszer mindegyik pixelt két jelszinten olvassa ki, ahol az egyik menetben a telítettséget és a csúcsfények védelmét helyezi előtérbe, míg a másikban az árnyékokban megjelenő zaj kerül eliminálásra.

Kép forrása: Canon

Nem csoda hát, hogy a Canon igen magabiztosan állítja, hogy 16+ FÉ átfogást tud így a lapka még 4K felbontás és 60 kép/mp képfrissítés mellett is (vagy 2K-ban 120 fps mellett Super16 képvágással). Ha nincs szükségünk erre a kiterjesztett dinamika módra, akkor 4K-ban a 120 kép/mp a csúcs, míg 2K-ban akár 180 kép/mp-es képfrissítés is választható. Természetesen ALL-I és IPB kódolás között is választhatunk attól függően, hogy szeretnénk-e feldolgozni a képanyagot, vagy sem (XF-AVC, vagy MP4 H.265 kodekeket alkalmazhatunk).

Kép forrása: Canon

Nem maradt ki a készülékből a Canonnál jól bevált Dual Pixel AF sem, de fent van a fedélzeten a 10 FÉ-s ND szűrő, a C-Log2/C-Log3, a PQ és a HLG gamma HDR felvételeinkhez. A vázon találunk két mini XLR mikrofon bemenetet, illetve 13 darab (!) egyedileg kiosztható funkciógombot. A rendszer hűtése aktív, a megfelelő szellőzőnyílásokon keresztül szívja be a hűvös levegőt. A hűtés egyébként a zárt részen kívül található, így a kamera védve van a portól és a párásodástól.

Kép forrása: Canon

A váztest hátoldalán egy 3,5”-os, 2,76 millió képpontnyi felbontású LCD található, ami kihajtható és elforgatható. Érdekes mód, nincs elektronikus kereső, de az efféle kamerákat az operatőrök amúgy is külső monitorral/felvevővel szokták használni. A Canon EOS C70 novembertől lesz megvásárolható, ára 5500 dollár körül alakul. Bővebb infó a Canon magyar weboldalán található.

Kép forrása: Canon

Sajtóközlemény

A Canon EOS C70 az RF-bajonett erejét hozza a Cinema EOS System termékcsaládba

A Canon Europe ma bejelentette az EOS C70 bevezetését. Ez a kompakt, sokoldalú kamera az első, mely ötvözi a Canon Cinema EOS System termékcsalád kiemelkedő képminőségét az EOS R sorozat hordozhatóságával és rugalmasságával. A Canon Cinema EOS System kamerát használó filmkészítők először élvezhetik a nagy teljesítményű RF objektívek hihetetlen lehetőségeit.

Az EOS C70 kialakítása felhasználási lehetőségek széles választékát kínálja, ideértve a dokumentumfilmeket, mindenféle méretű produkciókat, hírgyűjtést és most már a közösségi médiát is – egyedülálló függőleges felvételi képességének köszönhetően. Mérete és jellemzői lehetővé teszik a filmkészítők számára, hogy kézben tartva, drón vagy gimbal segítségével készítsenek felvételeket, amely még nagyobb alkotói szabadságot biztosít számukra. Ezenfelül az SD-kártyákra történő rögzítéshez többféle formátumot is kínál, úgymint 4K, 120 kép/mp-ig, 4:2:2, 10 bit XF-AVC (All-I vagy Long-GOP) és MP4 HEVC-ben (H.265) vagy H.264-ben, ami különféle produkciós igények kielégítését teszi lehetővé a filmkészítők számára.

Szintén a mai napon kerül bevezetésre az EF-EOS R 0.71x átalakító gyűrű – egy EF objektív-RF-bajonett adapter, amely a filmkészítők számára lehetővé teszi, hogy az EF objektívek teljes termékcsaládját együtt használhassák az EOS C70-nel, növelve a Canon két legnépszerűbb objektívkínálatának kompatibilitását.

Moziminőségű kompakt kamera
A DSLR-rel és tükör nélküli kamerákkal történő filmkészítés egyre népszerűbb. Az EOS C70 áthidalja a szakadékot a Canon két termékportfóliója, a kompakt DILC termékvonal és a Cinema EOS System kamerák között. A rövid bázistávolságú Canon RF-bajonett alkalmazása lehetővé tette az EOS C70 kompakt kialakítását. Miközben a kamera a legkisebb és legkönnyebb a Canon Cinema EOS System kínálatában, tele van olyan funkciókkal, amelyek számos különféle professzionális videoigény kielégítését teszik lehetővé. 13 hozzárendelhető gombbal, a könnyebb kezelhetőséget lehetővé tevő kézi markolattal, professzionális bemeneti/kimeneti csatlakozóval, például HDMI-vel és 2x mini XLR csatlakozóval az audio jel számára, valamint egy önálló ventilációs rendszerrel rendelkezik. Ezenkívül az új, vékonyabb, 10 fokozatú ND szűrőrendszernek köszönhetően a filmkészítők jobban szabályozhatják az expozíciót és a mélységélességet.

Eljuttatja az RF világát a mozikba
A Canon RF objektívkínálata kiváló képminőségéről és funkcionalitásáról híres. Az RF technológiát úgy fejlesztették ki, hogy kimagasló minőséget biztosítson a videók készítéséhez, és ideális a Canon Cinema EOS System termékcsaládhoz. Ez a képesség az EOS C70-t használó filmkészítők számára az egyre bővülő RF termékpalettáról olyan kiváló minőségű objektívek alkalmazását teszi lehetővé, mint a telefotó, a zoom, a kiváló minőségű, fix gyújtótávolságú objektívek, a fényerős objektívek illetve a makroobjektívek. Az optimális képstabilizáció érdekében az EOS C70 lehetővé teszi a kombinált képstabilizátort, amely egyesíti az RF objektív optikai képstabilizátorát és a kameratestben lévő elektronikus képstabilizátort, így kiemelkedő stabilizációs teljesítményt nyújt, még kézi filmkészítés esetén is. Az objektív és a kamera közötti továbbfejlesztett kommunikációs képesség olyan további funkciók előtt nyitja meg a kaput, mint az objektum távolságának megjelenítése a kamera LCD-kijelzőjén.

Az EF-EOS R 0.71x bajonett adapter optikai konverziót alkalmaz az EF objektív teljes képmezős látószögének rögzítéséhez, még Super 35 mm-es szenzorral való használat estén is, valamint megnövelt, kb. 1 fokozatú fényáteresztéssel. Az adapter teljes kommunikációt tesz lehetővé az EF objektív és a kameratest között, folyamatos támogatást nyújtva a Canon EF objektívek széles választékához. Az autofókusz, a periférikus megvilágítás és a kromatikus aberráció korrekciója, valamint az objektív metaadatainak átvitele szintén teljes mértékben támogatott az EF-EOS R 0.71x bajonettadapter használata esetén.

Kifogástalan 4K képminőség
A rendkívül sikeres EOS C300 Mark III-ban látható Super 35mm DGO (Dual Gain Output, kettős erősítésű kimenet) érzékelő előnyeit kihasználva az EOS C70 kivételes képminőséget biztosít, 16-nál is több fokozatú dinamikatartománnyal. Akárcsak az EOS C300 Mark III, az EOS C70 is ugyanolyan valósághű, moziszerű színeket, gyenge megvilágítás mellett is kivételesen tiszta, jó képminőséget, valamint kiváló HDR-felvételi lehetőségeket biztosít. A DGO-érzékelőnek és a nagy teljesítményű DIGIC DV 7 processzornak köszönhetően az EOS C70 ideális választás azoknak a szakembereknek, akik kiváló minőségű 4K tartalmat szeretnének előállítani. Támogatja a lassított felvételt 4K 120p rögzítéssel – Dual Pixel CMOS AF támogatással, valamint a hangrögzítést is. Azok számára, akik nagyobb képkockasebességre vágynak, Super16 módban 180p is elérhető. Amellett, hogy 4K 4:2:2 10 bites minőségben, Canon XF-AVC formátumban lehet Dual SD-kártyára rögzíteni, az EOS C70 nagy felbontású felvételeket készít sokféle alkalmazás számára, a dokumentumfilmektől kezdve a sajtón át a zenei videókig és webalapú tartalmakig.

Továbbfejlesztett támogatási funkciók
Az EOS C70 számos „elsővel” büszkélkedhet a Cinema EOS System sorozatban. A Canon elismert Dual Pixel AF rendszerének támogatása mellett ez az első olyan Cinema EOS System kamera, amely az újonnan bevezetett EOS R5-ben megismert, forradalmian új EOS iTR AF X (Intelligens követés és felismerés) rendszert tartalmazza. A rendszer arc- és fejfelismerési algoritmust használ, amelyet mély tanulási technológia alkalmazásával fejlesztettek ki. Az „Arcfelismerés AF funkció”-val együttműködve ez a funkció nagyban javítja a témára fókuszálás és nyomon követés megbízhatóságát. Az EOS C70 ugyancsak elsőként használja az Auto ISO-t a Cinema EOS System termékcsaládban.

Továbbá a Canon EOS C70 abból a szempontból is úttörőnek számít, hogy ez az első olyan Cinema EOS System kamera, amely külön függőleges felvételi móddal is rendelkezik, melyet azzal a céllal hoztak létre, hogy támogassa a közösségi média és a digitális tartalomszolgáltató rendszerek számára történő tartalomrögzítést.

Egyszerű tárolás és munkafolyamatok
Az EOS C70 számos felvételi lehetőséget kínál 4K, UHD, 2K és Full HD felbontásokkal. A digitális utómunkát észszerűsíteni kívánó tartalomgyártók számára létrehozott Dual SD-kártyahelyek támogatják a nagy sebességű UHS-II adathordozókat – különféle konfigurációkban, például kettős kártyanyílás, relé és egyidejű rögzítés. A Cinema EOS kamerák esetében most először lehetséges különféle formátumokban, felbontásokban és bitmélységekben rögzíteni az egyes médiakártya-nyílásokon, ami valóban rugalmas munkafolyamatot kínál.

Szintén a mai napon indul útjára a CJ20ex5B IASE S nevű, 2 az 1-ben UHDxs osztályú, 20-szoros zoomtartományú és 5mm-es nagylátószögű objektív, amely a Canon 2/3”-os szenzoros kamerákhoz való iparágvezető 4K közvetítést támogató objektívválasztékát gazdagítja.

További információ az EOS C70-ről és az EF-EOS R 0.71x bajonett adapterről itt található: https://www.canon.hu/video-cameras/eos-c70/

Az új kamerát a Canon Vision platformon jelentik be, ami a Közép-Európai nyári időszámítás szerint 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 14:00-kor indul, és amely virtuálisan reprodukálja a kiállítási környezetet. A Canon Vision meglátogatásához és a platform által szervezett események programjának megtekintéséhez, kérjük, regisztráljon a következő linken: https://www.canon-europe.com/pro/events/canon-vision/

Az EOS C70 főbb jellemzői:

  • RF bajonett rendszer
  • A Cinema EOS C70 a Canon új 4K Super 35mm DGO érzékelőjét használja HDR képességekkel
  • Nagy képsebességű 4K felvétel 120 kép/mp sebességgel, hangfelvétellel és DPAF-fal
  • Kettős SD-kártyanyílások, melyek egyidejű felvételkészítést tesznek lehetővé több formátumban
  • Továbbfejlesztett Dual Pixel autofókusz intelligens nyomkövetéssel és új érintéses felhasználói felülettel
  • Kompatibilis az új EF-EOS R 0.71x bajonett adapterrel, hozzáférést biztosítva a felhasználóknak a Canon EF-bajonett objektívek széles választékához
Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...