Atmoszféránk felső régióiba ment a Sigma

A Sent Into Space nevű vállalkozással karöltve jött létre a Sigma legújabb projektje, aminek keretein belül a mérnökök két Sigma fp hibrid fényképezőgépet küldtek fel atmoszféránk felső régióiba. Mindkét kamerára egy-egy Sigma 14 mm F1.8 DG HSM | Art volt felcsavarva – a két szett azért figyelemre méltó, mivel a világ legkisebb és legkönnyebb, full frame szenzoros készülékéből és a világ legnagyobb F-értékű, 14 mm-es fix optikájából áll. A kamerákat két meteorológiai léggömb vitte fel kb. 30,5 kilométeres magasságba, ahol nagyfelbontású állóképek és 4K RAW videók készültek a Földről.

A Sigma Angliai központja egy igen látványos videót tett közzé, ami a teljes projektet dokumentálja. A meteorológiai léggömbök Sheffieldből indultak; az első Sigma fp szettel 12-bites 4K felbontású RAW videót vettek fel, míg a második fp-vel a fotókat készítették. Mindkét fotómasina egy olyan felszerelés részegységeként működök, amelyek telemetriai adatokat küldtek vissza a Sent Into Space csapatának a Földre. Az emelkedés során a hidrogénnel töltött léggömbök térfogata jelentősen megnövekedett, ahogyan egyre ritkábbá vált a légkör. A folyamatos tágulás hatására egy adott magasságban a léggömbök kidurrantak, a felszerelés pedig ejtőernyők segítségével biztonságosan visszatérhetett a talajra (a zuhanás során a szett bő 400 km/ó sebességre gyorsult, mire a légkör végre elég sűrűvé vált ahhoz, hogy az ejtőernyők fékező hatásukat kifejthessék).

A videót a Sigma Imaging UK osztotta meg a nagyközönséggel

Bár mindkét kamerához egy-egy 2 TB-os SSD volt csatlakoztatva, a mozgóképet felvevő egység még így sem tudta végigvenni a teljes utat. Az állóképeket készítő Sigma fp úgy volt beállítva, hogy öt másodpercenként exponáljon. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...