Streamelnél? Akkor ezeket a mikrofonokat lesd meg: a Hama uRage mikrofonok bemutatója

Egyszer minden fotós/videós életében eljön az a pillanat, amikor feltenne valami videót a közösségi videómegosztó oldalakra, adott esetben akár egy élő műsort indítana, ahol mondjuk az ügyfeleivel tudna párbeszédet folytatni (ez főleg a mostani világjárványos helyzetben igen életszerű, sajnos). Igen ám, de egy ilyen projekthez nem csak hangszórókra/fejhallgatóra, hanem egy jobb minőségű mikrofonra is szükségünk lesz. Ha nem szeretnénk vagyonokat költeni, ugyanakkor elvárás a jó ár/teljesítmény mutató, akkor a Hama uRage mikrofonjai jelenthetnek megoldást. Három példányt hoztam el a hazai forgalmazótól, hogy jobban szemügyre vehessem őket, íme!

Szóval, a három mikrofon név szerint: a uRage Stream 400 Plus, a Stream 700 HD, valamint a Stream 800 HD Studio – ez utóbbihoz nem csak egy kis háromlábat, hanem egy az asztal szélére csíptethető rugós állványt is kapunk. Közös a három egységben, hogy mind USB csatlakozásúak, azaz nem a klasszikus „mini Jack” (3,5 mm) aljzaton viszik át a hangot. Ennek előnye, hogy olyan mini noteszgépekhez is csatlakoztathatjuk őket, ahol nincs jelen a klasszikus fejhallgató/mikrofon aljzat. De lássuk, mit kapunk az egyes mikrofonokhoz:

uRage Stream 400 Plus

A három modell közül a legkisebbik a uRage Stream 400 Plus, amihez egy mini háromlábat, egy szél- és egy popszűrőt mellékel a gyártó. A pici tripod a legzsúfoltabb asztalon is elfér, a két szűrő pedig a „leglendületesebb” közvetítés során sem engedi a zavaró hangok beszűrődését a felvételbe.

Az állványhoz egy olyan mikrofonrögzítő csonkot kapunk, ami gumiágyazású, azaz kvázi „lebeg” benne a mikrofon. Ez azért fontos, hogy a hangrögzítő ne vegye fel az asztalról érkező mechanikus zajokat (pl. koccanások, billentyűk leütése, egér mozgatása stb.). Ehhez a csonkhoz a popfilter oldhatatlan kötéssel csatlakozik, így ha arra nincs szükségünk, egyszerűen forgassuk el a mikrofon elől.

A másik két modellel szemben a uRage Stream 400 Plus USB vezetéke rögzített, dugalj nincs a készülék alján. A uRage Stream 400 Plus az 50-16 000 Hz közti tartományban dolgozik, 2200 Ohm impedanciájú, érzékenysége -38 dB (+/-3 dB). A kondenzátormikrofont a gyártó omnidirekcionális jellegűként írja le, azaz kvázi minden irányból képes felvenni a hangot. A próbák során azonban – szubjektív véleményem szerint (mivel nincs mérőműszerem) – inkább nyolcas karakterisztikájúnak mondanám, azaz legnagyobb hangerővel elölről és hátulról veszi a hangot. A vezetéke 200 centiméteres, szóval ez sem lesz korlátozó tényező a készülék elhelyezésekor.

A uRage Stream 400 Plus előerősítését magán a mikrofonon nem lehet módosítani, azt az operációs rendszer keverőjében kell a kívánt szintre emelnünk. Próbáim során ez a modell volt a „leghalkabb”, hangzása steril, elsősorban a közepes tartományokban dolgozik. Íme, egy felvett mondat (elnézést a nazális beszéd miatt, épp egy megfázás közepén voltam):

Hangsáv

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...