A Venus Optics bemutatta a világ legnagyobb látószögű shift optikáját

A Venus Optics ismét kitett magáért: olyan objektívet mutatott be, ami a világon páratlan! A Laowa 15 mm F4.5 Zero-D Shift ugyanis az első olyan objektív, ami kirajzolja a 36 x 24 mm-es képérzékelőket és képsík eltolással is használható. A gyártó elmondása szerint az üveget ráadásul középformátumú rendszerekkel is használhatjuk (44 x 33 mm-es szenzorokkal biztosan), ami tovább növeli az amúgy csupán 1200 dolláros kuriózum használati értékét. Az újdonságot tükörreflexes és tükörnélküli fényképezőgépekre csavarhatjuk fel (Canon EF, Nikon F, Canon RF, Nikon Z, valamint Sony FE), de idén (november vége) csak a Canon EF és a Nikon F kerül a boltok polcaira, a MILC változatokra jövő februárig kell még várni.

Kép forrása: Venus Optics

A Venus Optics Laowa 15 mm F4.5 Zero-D Shift +/-11 mm eltolást enged full frame vázakon, míg középformátumon +/-8 mm érhető el. Az objektív 65 mm-es képkört rajzol, a shift mechanizmus pedig 360 fokban el is forgatható (15 fokonként „kattan” egyet forgatás közben). A 110°-os látómezővel bíró optika egyébként rektilineáris rajzú, szóval kifejezetten alkalmas épületek, egyenes vonalakban gazdag témák fényképezésére. A tubus belsejében tizenegy csoportba rendezve összesen 17 lencsetag található, ezek közül 2 db aszférikus alakú, 3 db pedig különösen alacsony szórású. A Venus Optics elsőként ennél a lencserendszernél alkalmazott egy olyan bevonatot, ami rendkívül jó hatással van a képminőségre színhibák, becsillanások és szellemképek tekintetében.

Kép forrása: Venus Optics

A blende írisze öt lamellából áll, a legkisebb tárgytávolság pedig 20 cm. Sajnos, ahogyan az lenni szokott az ilyen nagy látószögű objektíveknél, a Laowa 15 mm F4.5 Zero-D Shift frontlencséje elé sem csavarható szűrő, hiszen az elülső üvegtag elég rendesen kidudorodik a tubusból. Érdemes ellátogatni a gyártó honlapjára, ahol nem csak további termékfotók, hanem képminták is találhatók!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...