Meseszépek a világ legnagyobb felbontású hókristály fotói!

Nathan Myhrvold másfél év alatt tervezte, s építette meg a világ valószínűleg legnagyobb felbontású „hókristály kamera rendszerét”, aminek lelke egy középformátumú, 100 MP felbontású Phase One szenzoregység. Ehhez Myhrvold egy mikroszkóp okulárt csatlakoztatott, hogy borotvaéles, kiváló minőséget érjen el. „A hókristály remek példa a természet rejtett szépségeire. A víz, amely mindannyiunk számára ismerős, mindennapos dolog, meglehetősen rejtélyesé és ismeretlené válik ilyen szemszögből nézve. A hópelyhek bonyolult szépsége kristályszerkezetükből fakad, amely közvetlenül tükrözi a vízmolekula mikroszkopikus aspektusait.” – mondta Nathan.

A kép csak illusztráció

Myhrvold számos kihívással nézett szembe a hópelyhek fényképezése során, hiszen ezek a kristályok kicsi, törékeny képződmények, amelyek csak néhány milliméternyire vannak egymástól. A hópihék idővel elolvadnak, s párolognak is. Mindkét folyamat lebontja kristályszerkezetüket, és rombolja az éleket, a finom részleteket, a mintázatokat. Az idő és a hőmérséklet egyaránt Myhrvold ellen dolgozott, ezért megoldásokat kellett találnia a problémákra.

A kép csak illusztráció (saját próbálkozás egy hagyományos makró objektívvel a budapesti latyakosban)

A hópelyhek természetes olvadási és párolgási folyamatának lassítása érdekében a mikroszkóp hűtőegységgel is el lett látva, ami lehetővé teszi Myhrvold számára, hogy elegendő képet készítsen a fókuszrétegezéshez. A kamera nagysebességű LED-es lámpái is közrejátszanak a hőterhelés csökkentésében csakúgy, mint a fényképezőgép minimális zársebessége, ami 500 ms. Persze, a megfelelő felszerelés még nem elég a sikerhez: a természetnek is közre kell működnie szép „portréalanyokkal”. Fotósunk nem bízta a projekt sikerét a véletlenre, ezért Fairbanks-ben, Alaszkában és Yellowknife-ban alkotott. Myhrvold véleménye szerint a legszebb hókristályok -26 és -29°C-os hőmérsékleten születtek.

Nathan képeit ezen a weboldalon lehet megcsodálni, sőt, hatalmas méretű nyomatot is lehet rendelni belőlük! (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...