Nem lesz jövőre Photokina

Egy igen sötét, síri hangvételű sajtóközleményt adott ki a Photokina szervezői csapata. Bár (egyelőre) csak a 2021-es szakkiállítás törlését jelentették be, a szövegből sokkal nagyobb borúlátás érződik; mintha búcsúznának a szervezők:

Sajtóközlemény (forrás: koelnmesse.de):

A Photokina-t egyelőre felfüggesztjük

A képalkotó piac zuhanása kemény lépésre kényszerít minket 70 év után

Tekintettel a fotótermékek piacának folyamatos hatalmas visszaesésére, a Koelnmesse úgy döntött, hogy egyelőre felfüggeszti a kölni Photokina-t. „Sajnos, az iparág általános körülményei jelenleg nem nyújtanak szilárd alapot a fotó-, videó- és képalkotás vezető nemzetközi szakkiállításának megrendezéséhez” – mondja Gerald Böse, a Koelnmesse vezérigazgatója. „Ez a kemény vágás a 70 éves közös múlt után nagyon nehéz volt számunkra. Az iparág sorsának alakulása, amellyel mindig szoros és bizalmi partnerséget folytattunk, nagyon fájdalmasan érintett minket. De világos, őszinte döntéssel nézünk szembe a helyzettel: nem folytatjuk a rendezvényt, amelynek sajnos nincs alternatívája számunkra.”

Már a világjárvány előtt is évi kétszámjegyű visszaeséssel számolhatott a képalkotó piac. A zuhanó tendencia 2020-ban jelentősen megnőtt, és legutóbb már 50 százalék körüli veszteségekkel járt. És ezt a visszaesést a Photokina, amely Kölnben generációk óta az elsőszámú cím a fotóipar résztvevői számára, és amely a vásár világának egyik különösen pozitív és érzelmileg feltöltött találkozóhelye, a közelmúltban nagyon erősen megérezte.

2014 óta a Koelnmesse és a Fotóipari Szövetség következtetéseket von le a piaci visszaesésből, és alapvető koncepciókorrekcióval, valamint az új kiállítói és látogatói szegmensekbe történő nagy beruházásokkal válaszolt. „Ezek a tervezett változások, például a ciklus és a rendezvény dátumának megváltozása, végül nem javítottak alapvetően az kiállítás helyzetén” – mondta Oliver Frese ügyvezető igazgató, a Koelnmesse üzemeltetési igazgatója. „Ma minden korábbinál többen és többet fényképeznek, de még az okostelefonos fényképészet és filmkészítés, valamint a képi kommunikáció, például a közösségi médián keresztül, sem tudta kompenzálni a hagyományos piac nagy részeinek kiesését. Az általános helyzet ezért összeegyeztethetetlen a Photokina minőségi normáival, mint világhírű márka, amely a legmagasabb minőséget és professzionalizmust képviseli a nemzetközi képalkotó piacon.”

A Koelnmesse a Fotóipari Szövetséggel szoros együttműködésben hozta meg döntését. Kai Hillebrandt, a PIV elnöke: „Kölni partnereink mindent megtettek annak érdekében, hogy a Photokina-t vezető globális vásárként fenntartsák. Az esemény valóban nem tudott volna megfelelni a fotós közösség elvárásainak 2022-ben [sic!]. Ezért ezt a sajnos elkerülhetetlen lépést az Egyesület részéről is támogatjuk. Szeretnénk köszönetet mondani a kölni csapatnak a közösen eltöltött 70 évért!”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...