Elkészült a világ első, kereskedelmi forgalomban is elérhető ívelt érzékelője

Az ívelt képérzékelő ötlete nem újdonság, hiszen már évekkel korábban találkozhattunk több gyártó különböző elképzeléseivel e téren. Az újdonság ezúttal az, hogy a Curve-One ívelt CMOS lapkáját immár meg is lehet vásárolni, szóval az elképzelésekből és a prototípusokból kézzelfogható, használatba állítható kereskedelmi termék lett! Persze, a Curve-One szenzor elkészülése is több éves kutatás és fejlesztés eredménye, amit az Európai Bizottság (EC- European Commission) is támogatott.

Kép forrása: Curve-One PDF sajtóanyag

S hogy miért is érdekes az ívelt képszenzor? Nos, a Curve-One magyarázata szerint: „A terebélyes témák (széles tér) képalkotása mindig is kihívást jelentett, mivel az optikai rendszerek természetesen görbítik a fókuszfelületet. A fotófelületek hajlítását számos területen rutinszerűen alkalmazták, még a csillagászatban is; például a Schmidt-távcsövek esetében, ahol domború a fókuszfelület.”.

A sík képérzékelők a képszéleken erős torzítást eredményeznek, amit az objektívek gyártóinak korrekciós lencsékkel kell valahogy „rendbe tenniük” (általában peremsötétedés, a részletek elnyújtása, kontrasztcsökkenés, erősebb színhiba, erős geometriai torzítás tapasztalható). Az ível szenzor ezzel szemben illeszkedik az objektívek kör-, illetve gömbleképzéséhez, így akár sokkal egyszerűbb optikai formulákkal is dolgozhatnánk (pl. nem lenne szükség aszférikus lencsetagokra).

Nos, a Curve-One ívelt CMOS lapkája 12 MP felbontást és 150 mm-es görbületi rádiuszt kínál. A szenzor méretét nem említi a sajtóanyag, de a fotó alapján APS-C körüli felülettel számolhatunk. A francia és angol nyelvű sajtóanyag itt olvasható PDF formátumban. Bővebb infóért látogass el a Curve-One weblapjára! (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...