Íme, öt tanács, ami segíthet abban, hogy jobb fotóssá válj

Mint minden más szakmában, úgy a fényképészetben is igen fontos a szakmai képzettség, hogy meglegyen a tudásalap egy beállított kép elkészítéséhez. Az sem árt, ha kívül-belül ismered saját fotós felszerelésedet, s nyilván – mint a többi kreatív, művészi ágazatoknál – kell egy kis szépérzék is ahhoz, hogy meglásd és elkapd a pillanatot. Azonban néha nem elég a lexikális tudás és a szépérzék: megesik, hogy az ember egyszerűen megreked, hosszú időn keresztül hiába próbálkozik, egyszerűen nem fejlődik az adott szintnél tovább. Michael Shainblum, aki elsősorban tájfotózással foglalkozik, mostani videójában összeszedett öt olyan tényezőt, ami akadályozhat a fejlődésben. Ha valakinek, hát neki van tapasztalata, hiszen ő maga is elért egyszer egy pontra, ahol kétségbeesésében már majdnem feladta a fotózást. A felismerés azonban átlendítette a holtponton..

A kép csak illusztráció

Első tanács: ismerd meg a helyszínt, amit fényképezni szeretnél! Sehol sem elég eltölteni egy fél órát fényképezés előtt! Járd be a területet, érezd át a szellemiségét, lásd meg a fényeket, fedezd fel a különleges pontokat. Michael nem ritkán napokat, sőt, akár heteket tölt egy területen, mielőtt elkezdi fotózni azt. Légy jelen, alakíts ki érzelmi fűződést!

Második tanács: ne mindent egy gyújtótávolságon (vagy tartományon) akarj megörökíteni! Michael példájánál maradva: bár egyértelműen fontos szerepe van az ultra nagy és nagy látószögeknek a tájfotózásban, egy idő után ez elcsépelt és unalmas. Próbáld ki a makrózást, vagy a teleobjektíveket is! Nem mindig mindent kell megmutatni egy helyszínből, néha sokkal izgalmasabb, ha csak egy részletet emelsz ki és azt tárod a néző elé.

Harmadik tanács: ne hagyd, hogy mások irányítsák a művészetedet, a látásmódod! Bár kétségkívül fontos a mai világban, hogy ne csak magunknak, hanem barátainknak, partnereinknek is megmutassuk alkotásainkat. Azonban ne másoknak akarjunk megfelelni, ne mások elvárásait akarjuk kielégíteni, hanem összpontosítsunk saját belső igényeinkre. Ezek a te alkotásaid, a te elképzeléseid, a te történeteid!

Negyedik tanács: ne mérd össze folyamatosan másokkal a saját tudásod, a saját képeidet! Naponta ezernyi alkotás jön szembe velünk a közösségi médiában, s biztos akad szép számmal olyan fotó, ami hihetetlenül szép, amiben hihetetlenül sok (és ügyes) utómunka rejlik. Persze, senki sem mondja, hogy ne nézd meg mások felvételeit, hiszen ezek ösztönző hatással is lehetnek, de ne akarj egyből a legjobb lenni, hagyj időt a saját fejlődésednek.

Ötödik tanács: kérj segítséget, ha úgy érzed, elakadtál. Nem szégyen segítséget kérni a jobbtól, ha épp szükséged van rá, ha elakadtál valamiben, vagy ha egyszerűen csak némi ösztönzésre lenne szükséged. Szakfórumok, fotós közösségek, de még híres fényképészek is szívesen segítenek egy kezdőnek, ha az mer kérdezni. Néha az is sokat lendíthet munkásságodon, ha kikéred egy másik fotós véleményét az alkotásodról.

Michael videójában persze sokkal jobban, bővebben tér ki ezekre a tanácsokra, így aki tud angolul, nézze meg az alábbi videót! (Forrás: youtube.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...