Mesterséges Intelligenciára épít a Canon PowerShot PICK

Most már hivatalosan is bejelentették a Canon Mesterséges Intelligenciára épülő kompakt fényképezőgépét, a PowerShot PICK-et, amit a vállalat közösségi finanszírozással fog megvalósítani. A japán gyártó eredetileg 1 millió jent szeretett volna összegyűjteni a kamera gyártásának beindításához, de a készüléket olyan lelkesen fogadták a rajongók, hogy a kiírt összeg százszorosát (!), azaz 100 millió jent sikerült összeszedni. A PowerShot PICK igazából egy kísérleti kamera, amely képes egy jelent analizálására, felismeri az embereket, követi az arcokat, majd – s itt jön képbe a MI – az ideális pillanatban felvételt készít. A Canon elmondása szerint a PICK egy valóban automatikusa kamera.

A PowerShot PICK megrajzolásakor a mérnökök célja az volt, hogy a kis készülék beleolvadjon környezetébe, ugyanakkor igazi karaktere legyen. Bár a PICK egyszerűen letehető egy sima felületre, állványra is rögzíthető (a gyártó Velbon háromlábakat kínál szettben a készülékhez). A kamera lelke egy 1/2,3”-os, 12 MP-es CMOS szenzor, amire egy 19-57 mm (ekv.) tartományt lefedő optika rajzol (F2.8 a legtágabb blendeértéke). Van beépített képstabilizáció is, így mozgás közben is rögzíthetünk stabil képeket, videókat. A PICK mindkét irányba 170°-ot képes elfordulni, míg 110°-ban dönthető az optika. A 170 grammos, csupán 90 mm magas kamera microSD kártyára menti adatainkat.

A Canon PICK szép csendben eldolgozgat a háttérben, így „autentikusabb, őszintébb” felvételek készülhetnek például egy baráti összejövetelen. Persze, a fényképezőgépet manuálisan is lehet kezelni, a rendszer többféle parancsszót ismer („manuális” fotózáshoz először szólítsuk meg a kamerát a „Helló Pick” köszönéssel). A PICK saját okostelefonos alkalmazással együttesen startol majd el; ez az app a képek és videók megosztásáról, visszanézéséről szól, és ha kell, kiválogatja nekünk a legjobb felvételeket is.

A Canon PowerShot PICK egyelőre csak a közösségi finanszírozásban részt vevők számára lesz megvásárolható 400 dollár körüli áron. A valamikor júliusban megérkező kamerát a későbbiekben majd „az utca embere” is megszerezheti, de ennek dátuma és ára egyelőre nem ismert. Sőt, még az sem biztos, hogy Japánon kívül kapható lesz-e a kis masina. Bővebb infó a Makuake közösségi pénzgyűjtő oldalon található. (Képek és a címlakép forrása: Canon)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...