Ez az állványfej mindent is elvégez helyetted!

Egy igen érdekes terméket jelentett be a minap a Benro: a Polaris egy olyan elektronikus állvány (inkább állványfej), ami akár teljesen automatikusan is elvégez összetett kameramozgatásokat. A termék ötvözi a klasszikus állványfej és az elektronikus vezérlés nyújtotta előnyöket, s „okosvezérléssel” végzi az összetett mozgatásokat. A Benro Polaris egy elektronikus gimbal (stabilizátor) és egy okosvezérlő párosítása, ahol akár előre beprogramozott mozgásfolyamatok közül is válogathatunk, de saját kameravezetést is összeállíthatunk. A gyártó eszközében egy 64-bites ARM processzor végzi a számítási munkálatokat, amelyek különféle, a mesterséges intelligenciára építkező algoritmusok alapján zajlanak. A fejben egy Linux alapú operációs rendszer fut, így a rendszer az okostelefontól (vagy táblagéptől) teljesen függetlenül tud működni, nem függ okoseszközünk számítási teljesítményétől.

Kép forrása: Benro kickstarter.com oldala

Bár a mozgásokat, az előnézetet és a beállításokat az okostelefonon futó alkalmazáson keresztül vezéreljük, a rendszer „agya” a Polaris fejben található. A beépített WiFi, 4G, GPS, giroszkóp és iránytű alaptartozéka a Benro újdonságának, így ezek kombinálásával a legösszetettebb mozgásokat lehet elvégezni akár teljesen automatikusan. Mivel a Polaris a rácsavart fényképezőgéppel is kommunikál (vezetékes összeköttetés), ezért nem csak a mozgásvezérlés oldható meg okoseszközről, de az elkészített felvételeket is meg tudjuk nézni, át tudjuk másolni a fejről a telefonra. A Benro Polaris előnyei közt tehát mindenképp említést érdemel, hogy óriási segítséget jelenthet olyan fotózások során, ahol a fényképész nem tud, vagy nem akar közvetlenül a fényképezőgép közelében lenni, ugyanakkor szükséges a fotógép mozgatása, az állványfej forgatása.

Kép forrása: Benro kickstarter.com oldala

Ebből következik, hogy a Polaris időjárásálló szigeteléssel is el van látva, de ez nem jelenti azt, hogy szakadó esőben, vagy farkasordító hidegben is kint, a terepen lenne a helye. Az IPX6 tanúsítvánnyal bíró gépeknek is kell némi szeretet, ugye. Aki orrba-szájba készít például timelapse felvételeket, az valószínűleg máris kedvet kapott a Benro Polaris rendszerére, ami nem is csoda, hiszen ez az egyik – ha nem AZ – első ilyen integrált megoldás efféle fotós feladatokra. Mivel maga a vezérlő pont ugyanolyan, mint egy hagyományos, nagyobb féle állványfej, így gyakorlatilag bármilyen komolyabb háromlábra felcsavarható. A Polaris masszív, erős felépítésű, kefementes motorjaival a legfinomabb mozgásokat is el lehet végeztetni. Pluszpont jár az energiatakarékosságért: ha a fejnek nem kell mozgatnia a kamerát, teljesen zéró a fogyasztása.

Kép forrása: Benro kickstarter.com oldala

A Benro Polaris beprogramozható timelapse, HDR, csillagkövetés, fókuszrétegezés, valamint panoráma felvételek készítésére. A terméket a gyártó többféle kiépítésben kínálja, az ára ennek megfelelően 500 és 860 dollár között mozog – és ez még csak a közösségi kalapozói ár! Amint sorozatgyártásba kerül a Polaris, az árak elérhetik az 1460 dollárt is. A Benro szerint idén júliusban kaphatják meg a támogatók az első példányokat, szóval még kell kicsit várni rá. (Forrás: petapixel.com)

Kép forrása: Benro kickstarter.com oldala

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...