Három új harmincötössel támad a Cosina

A Cosina három új, 35 milliméteres, F2-ről induló objektívet mutatott be, amiket Leica M, illetve Sony E bajonettel lehet majd megvásárolni. Az első variáns a Voigtländer Ultron Vintage Line 35 mm F2 Aspherical Type II VM, ami – ahogyan nevéből is kiderül – klasszikus vonalvezetésű, s az előző generáció frissített kiadása. Az 1950-es évek inspirálta optika öt csoportba rendezve összesen nyolc lencsetagot tartalmaz. A tíz lamellából álló blende íriszét F2.0-F16 közti értékekre lehet beállítani; a legkisebb tárgytávunk 58 cm lehet, illetve 70 cm, ha távmérős gépen használjuk. A tubus elején egy 39 mm átmérőjű szűrőmenet található, így a filterezés olcsón megúszható. A teljesen fémből kialakított tubuson élesség- és blendeállító gyűrűt helyeztek el a mérnökök. Masszív felépítése ellenére az objektív csupán 210 grammot nyom, terjedelme 52 x 28,1 mm. A Voigtländer Ultron Vintage Line 35 mm F2 Aspherical Type II VM feketében, vagy ezüstben lesz elérhető márciustól, ára 860 dollár körül alakul.

Kép forrása: Cosina

A másik szett a Voigtländer Apo-Lanthar 35 mm F2 Aspherical VM nevet kapta. Azért írok szettet, mivel ez az a 35-ös, amit a gyártó nem csak Leica M bajonettel, hanem Sony E véggel is kínál, ráadásul elektronikus csatlakozókkal van ellátva az objektív, így a releváns adatok belekerülnek a képeink EXIF adattáblájába. A Voigtländer Apo-Lanthar 35 mm F2 Aspherical VM optikai formulája nem csak aszférikus lencsetagokat tartalmaz, hanem apokromatikus felépítést is követ, így a színhibák kialakulásának esélye sincs. Kilenc csoportba rendezve tizenegy lencsetag kapott helyet a fém tubus belsejében, ahol öt alacsony szórású, két darab kétoldalas aszférikus alakú, valamint egy lebegő elrendezésű. Az egy tucat lamellából összerakott íriszt F2.0 és F16 közötti értékekre lehet szűkíteni; a legkisebb tárgytáv 50, illetve 70 cm (utóbbi érték távmérős rendszeren értendő).

Kép forrása: Cosina

A Voigtländer Apo-Lanthar 35 mm F2 Aspherical VM 304 grammot nyom, 55,6 x 58,1 mm a terjedelme. Ezt az objektívet is márciustól vásárolhatjuk meg, ára 1150 dollár körül alakul. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...