Ultra fényerős ötvenest dobott be közénk a Sony: itt az 50 mm F1.2!

Ha már azt hitted, hogy a Sony szó nélkül tovább tűri, hogy szinte az összes fontosabb gyártónak van F1.2-es ötvenese, csak neki nincs, akkor tévedtél! A japán vállalat pont az imént rántotta le a leplet a legújabb G Masterről, ami az FE 50 mm F1.2 GM jelöléssel született. Bár a Sony kínálatában ezzel a gyújtótávolsággal már jó ideje szerepel fényerős Zeiss optika (Planar T* 50 mm F1.4 ZA), ráadásul a képminősége is igen penge, mégsem válthatta ki tagságát az F1.2-esek klubjában. Nos, az FE 50 mm F1.2 GM tíz csoportba rendezve összesen 14 lencsetagot tartalmaz, amelyek közül három darab „extrém aszférikus” (XA). Ezek szerepköre, hogy kimagasló részletgazdagságot biztosítsanak, s minimalizálják az aberrációt nyitott blende mellett is.

Kép forrása: Sony

Nem maradt el a Nano AR II bevonat sem a lencsetagokról, tehát sejthető, hogy a becsillanások és a szellemképek előfordulásának esélye minimális. Az élességállításért összesen négy darab „extrém dinamikus” lineáris léptetőmotor felel, így a Sony ötvenese lehet a leggyorsabb fókuszálású ebben a kategóriában. A legkisebb tárgytáv 40 cm, a legnagyobb nagyítás 0,17-szeres.

További érdekessége a fentebb említett aszférikus elemeknek, hogy felületük kiemelten precíz eljárással készül, így a bokehban vélhetőleg elmarad a „hagymakarikás” leképezés. Az F16-ig szűkíthető blende írisze tizenegy darab lekerekített alakú lamellából áll, amelyek még szűk értékeknél is kör alakú bokeh-fényeket rajzolnak.

Kép forrása: Sony

A GM objektívekre jellemző a masszív felépítés és az időjárásálló szigetelés – ez természetesen érvényes az FE 50 mm F1.2 GM-re is! A frontlencsét ráadásul fluorbevonattal is ellátták, ami jóval könnyebben tisztítható, mint a hagyományos felületkezelésű lencsetag. A blendegyűrű működése lehet átmenetes, de fokozatmentes is – a váltásról egy kapcsoló gondoskodik. A tubuson továbbá találunk két gombot is, amelyekre a fényképezőgép menüjében szabhatunk funkciót.

A Sony FE 50 mm F1.2 GM 87 x 108 mm-es terjedelmű, tömege 778 gramm, szűrőmenetének átmérője pedig 72 mm. A magnéziumötvözetből kialakított tubussal szerelt lencserendszer május közepe-vége felé lesz megvásárolható 2000 dolláros áron.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...