A Canon megalkotta a „Jövő Szemét”, ami nem más, mint egy forradalmi képérzékelő!

A CMOS ósdi, a múlt technológiája!” – ezt már eddig is sejtettük, de mivel nem volt, azaz konkrétan nincs helyette semmi újdonság, ezért kénytelenek vagyunk beérni vele. Nos, a Canon most valami forradalmian újat kezdett el fejleszteni, ami nem CMOS, hanem SPAD („Single Photon Avalanche Diode”) névre hallgat. A „Jövő Szeme” alapvetően különbözik a CMOS technológiától: míg a CMOS chipekben a pixelek az adott idő alatt beeső fény mennyiségét mérik, addig a SPAD egységek minden egyes fény részecskét (fotont) megszámolják és azt azonnal elektromos töltéssé alakítják. Az így keletkező elektronokat a rendszer elkezdi „lavinaszerűen” többszörözni egészen addig, míg egy kellően nagy töltésjel össze nem áll.

Kép forrása: Canon

Maga a SPAD szenzor ötlete nem újkeletű dolog, azonban eddig nehézségek adódtak a technológiával: nem igazán lehetett nagyobb felbontású lapkákat előállítani, mivel a nagy pixelsűrűség túl kicsi érzékelő felületet eredményezett volna pixelenként. A Canon azonban olyan strukturális eljárásokat emelt át a CMOS gyártásból, amelyek lehetővé teszik ennek a problémának a kiküszöbölését, azaz nagy pixelsűrűség esetében is kellően nagy a pixelenkénti érzékelő felület. Így jött létre az első 1 MP-es SPAD szenzor, ami bár a mai elvárásokhoz képest igen alacsony felbontásúnak tűnik, de mindenképp jövőbe mutató technológiát rejt.

Kép forrása: Canon

Az új lapka egyelőre a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság alkalmazásaiban juthat szerephez, de a későbbiekben az önvezető személygépkocsikban is alkalmazást nyerhetnek. A SPAD lapkák előnye például a gyakorlatilag zajtalan kép, a rendkívül gyors képfrissítés, a nagy precizitású távolságmérés. Azt hiszem, a fotográfiában való alkalmazás még egy kicsit várat magára.. (Forrás: canonwatch.com)

Kép forrása: Canon

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...