Végre megérkeztek a Nikon Z-bajonettes makrói!

A Nikon ma reggel meglepett, és nem csak a szokványosnak mondható 105 milliméteres, hanem az 50 milliméteres makró optikát is bejelentette Z-foglalattal. Egy korábbi okfejtésben az szerepelt, hogy nem valószínű az 50-60 mm-es gyújtótávolságú Z-bajonettes makró, erre tessék, itt van. No, de lássuk, milyen műszaki tartalommal érkezik a Nikkor Z MC 105 mm F2.8 VR S és a Nikkor Z MC 50 mm F2.8!

Kép forrása: Nikon

Mindkét újdonsággal 1:1 nagyítás érhető el, tehát igazi makró (azaz a Nikon szerint „mikró”) objektívekkel állunk szemben. Nyilvánvaló, hogy a gyártó a 105-össel két legyet üt egy csapásra, hiszen ez a gyújtótávolság tökéletes portrézáshoz is. A Nikkor Z MC 105 mm F2.8 VR S – ahogyan azt neve is sugallja – beépített képstabilizátorral is fel van szerelve, ami komoly segítséget jelent, ha épp állvány nélkül szeretnénk valami apróságot megörökíteni (a Nikon 4,5 FÉ-s hatásfokot említ). A néma és fürge (belső) élességállításért két STM léptetőmotor felel, ezek két lencsecsoportot mozgatnak a fókuszálás során. Természetesen ez az objektív por- és cseppálló, így viszonylag nyugodt szívvel fotózhatunk még trópusi környezetben is.

Kép forrása: Nikon

Az F32-ig szűkíthető blende íriszét ennél a terméknél is kilenc darab, lekerekített alakú lamellából rakták össze. A tökéletes rajzot tizenegy csoportba rendezve 16 lencsetag garantálja, ahol a hátsó egy hatalmas, aszférikus kialakítású, ami csökkenti a kép görbületét közeli és távoli tárgyak esetében egyaránt. A különleges kialakítású elemek közt szerepel továbbá 3 db ED is csakúgy, mint a speciális lencsebevonatok: ARNEO és nanokristály egyaránt alkalmazásra került, de a frontlencsén fluorbevonat is található. A legkisebb tárgytáv 29 cm lehet, a szűrőmenet átmérője 62 mm. Az objektív 630 grammot nyom, méretei 85 x 140 mm.

Kép forrása: Nikon

A Nikkor Z MC 50 mm F2.8 egy könnyűsúlyú versenyző, hiszen csak 260 grammot nyom, így tökéletes útitárs lehet akár a mindennapos használatra is. A szintén por- és cseppálló kivitelű lencserendszer 1:1 nagyításra képes, a fürge és néma élességállításért egy STM léptetőmotor felel. Az F22-ig szűkíthető rekesz kilenc darab, lekerekített alakú lemezből van kialakítva, ami lágy, kellemes háttérelmosást garantál. A legkisebb tárgytáv 16 cm, a szűrőmenet átmérője 46 mm. A már említett 260 grammos tömeghez 66 x 74,5 mm-es terjedelem társul. Csakúgy, mint a 105 milliméteresen, úgy ezen az objektíven is megtalálható a fókuszkorlátozó kapcsoló, amivel lerövidíthetjük az AF munkáját. A Nikon ennél az optikánál is alkalmazta a fluorbevonatot a frontlencsén, ami taszítja a szennyeződéseket és könnyebben tisztítható, mint bevonat nélkül.

Kép forrása: Nikon

A 105-ös és az 50-es Nikkor objektívek június végétől lesznek megvásárolhatók, áruk bruttó 400 000, illetve 260 000 Ft körül alakul.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...