Vajon nagy durranás lesz a Sony A7 IV?

Három éves elmúlt a Sony A7 III. Kora ellenére a mai napig egy igen kiegyensúlyozott fényképezőgép, s igen sokak kedvence. Én a mai napig nem tudtam megbarátkozni vele, s elsősorban „kényszerből” használom, hiszen a legtöbb gyártó erre a bajonettre fejleszt objektívet, így – lottó ötös híján – a tesztelések miatt ezt a gépet kell tartanom. A rajongók azonban már kezdenek türelmetlenkedni, s már tavaly is felröppentek pletykák az utódmodell „hamaros” érkezéséről, ám nem történt semmi a Sony részéről. 24 MP-es full frame szenzor, 693 fázisérzékelő az AF szekcióban (93%-os képfedés), beépített képstabilizátor, 10 kép/mp sorozatfelvételi sebesség, 2,36 millió képpontos OLED elektronikus kereső, komoly teljesítményű akku, dupla memóriakártya foglalat, USB-C aljzat, érintőképernyő – ez mind szép és jó, de már több után éheznek az emberek (igazából nem tudom, miért).

Kiegyensúlyozott, jó gép, de már unalmas

Szóval, eltelt több mint három év az A7 III bemutatása óta – ennyire „sokáig” csak nagyon kevés gép tudott a felszínen maradni a digitális érában, de már nagyon érik az utódmodell, aminek – ezek után – tényleg ütősnek kell lennie. Mi várható? Nos, a 24 MP-es felbontás egyfajta arany középutat jelent minden gyártónál: 6000 x 4000 pixel már elég ahhoz, hogy akár szép nagy nyomatokat is készíthessünk képeinkből, de még nem túl sok ahhoz, hogy kezelhetetlenné váljon a nyersfájlok feldolgozása (egy középkategóriás számítógép sem fog letérdelni a kb. 45-50 MB-os ARW fájloktól). A Mark IV-ben viszont – szerintem – illene már legalább 33-36 MP-es felbontást kínálni, de ne csak felbontást növeljen a gyártó, hanem a lehető legújabb, „legízesebb, legszagosabb” szenzortechnológiát vonultassák fel a mérnökök (BSI, több rétegű stb.)!

Illene fejleszteni a képstabilizátoron, mert – valljuk be – az A7 III-é nem viszi a prímet. Jól esne a 4K @ 120 fps is képvágás nélkül, s a kisebb felbontású Full HD-ban 240-480 fps is pluszpontokat érne. Az A7 III autofókusza elég jól működik, de az A9-é még tökösebb – át lehetne venni onnan pár cselt. Bár ez nem egy sportfotós készülék, 12-15 kép/mp-es sorozatlövés praktikus lehetne például természetfotósoknak. Az A7 IV-be értelemszerűen a Sony új menürendszere kerül, ami hatalmas előrelépés volt a korábbi menühöz képest! Az elektronikus keresőnek egyértelműen jót tenne egy zúzós felbontás-emelés – mondjuk 6-7 millió képpont? S hol van végre a kihajtható és elforgatható kijelző? Tessék azt is beépíteni a Mark IV-be! Aki használja a készülék vezeték nélküli funkcióit, az biztos örülne a legújabb Bluetooth szabványnak – esetleg egy RJ45 csatlakozó? Vagy az már nagyon az A1 farvizére hajtana?

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztos akadna még mit fejleszteni a vázon. Valószínűleg már későn szóltam a Sony-nak, hiszen a Mark IV-et valószínűleg már tesztelik valahol terepen, s nyár végén már tényleg bemutatják a nagyérdeműnek!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...