Megérkezett a „Telo Sapiens” megmentője!

Immár Magyarországon is egyre megszokottabbá válik az a látkép, ahol emberek a telefonjukra szegezett tekintettel, szinte „élő halottként” róják az utcákat mit sem törődve a közlekedés veszélyeivel. A problémával évek óta hiába foglakoznak az illetékes szervek, hiába adják ki egyik figyelmeztetető videót a másik után, az emberek transzba esve tapadnak a kis képernyőkre – ez önmagában is nagy baj, nemhogy közlekedés közben! Egy Dél-Koreai dizájner, Paeng Minwook egy mókás ötlettel állt elő a probléma megfékezésére: megérkezett a harmadik szem, ami a „Telo Sapiens” megmentője lehet – akár a szó szoros értelmében véve! Minwook „Phono Sapiensnek” nevezi a telefonfüggőt, amely faj az okostelefonból fejlődött ki.

Kékocka a lentebb látható videóból

A „modern” ember életébe már visszavonhatatlanul beépült az okostelefon, s mindennapjaink már elképzelhetetlenek a csillogó, villogó színekkel kitöltött kijelzővel bűvölő zsebszámítógép nélkül. A kis tenyérgépek már réges-rég átvették fölöttünk a hatalmat, komoly elvonási tünetekkel jár, ha akár egy percet is kedvencünk nélkül kell tölteni. Minwook harmadik szeme gyakorlatilag evolúcióként fogható fel, ami a Phono (Telo) Sapiens túlélését biztosíthatja az ellenséges városi környezetben. S hogy hogyan működik az eszköz? Nagyon egyszerűen: egy érzékelőt helyezünk el a delikvens tarkójára, ami érzékeli a fej dőlésszögét. Egy adott szögnél a harmadik szem szemhéja felnyílik, s a „szem” ultrahangos látása beindul. Amint valami akadály kerül az érzékelési tartományba, a harmadik szem egy hanggal figyelmezteti a telefonjába habarodottat.

Videó forrása: South China Morning Post YouTube csatornája

A szatírának indult projekt azonban egyre komolyabbá válik; Minwook folyamatosan fejleszti, finomítja a rendszert, hogy abból esetleg valamikor tényleges kereskedelmi termék válhasson. Szomorú, de úgy tűnik, a jövőnk a kütyük fojtásában íródik.. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.